Fredag 27 juni kl 22.00-24.00 P2 Live: Sandvikens Bangen 2008 Live från en pågående jazzfestivalen på Högbo Bruk.

Ciceron: Lars-Göran Ulander.


 


Dags för Jazzradions första festivalnedslag i sommar.   Traditionsenligt drar vi iväg till Bangen i Sandviken och miljösköna Högbo Bruk. Öppningskvällen bjuder på Club Jazz tid bland annat en hylllning till Lester Young med ”The Prezidents men” med Claes Toresson och Sandviken Big Band med Rigmor Gustafsson och Magnus Lindgren.
Sandviken Big Band Bang som festivalen hette från början flyttade ut från Stadsparken i Sandviken till Högbo bruk för några år sedan och har numera blivit en en permanent lösning och lika regnsäkrad. Högbo bjuder inte inte bara fantastisk miljö utan ökar också utbudet av kringaktiviteter. Vana Bangen-besökare känner igen sig, för här finns som vanligt både strömmingsburgeriet och det musikaliska templet - konserttältet - med plats för 1500 personer som skydd mot vädrets makter. Gästande husband blir i år Bohus Län Big Band som förutom att man med Nils Landgren kommer att ge en James Brown tribut uruppför man också de 7 bidragen i den årliga och numera internationella kompositionstävlingen ”Jazzverk”.  

Den tävlingen sänds traditionsenligt direkt i P2 lördag kl 18 när vi direktsänder 6 timmar från Bangen. Till skillnad från Eurovision Song Contest så spelar man musiken live inte från CD. Och helt apropos, Rongedals finns faktiskt på menyn i Högbo för dom som gillar svensk soul. Live förstås.
Hela festivalprogrammet hittar man på festivalens hemsida.
www.sandviken.se/kulturfritid/musikochfestivaler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".