Lördag 5 juli 18.03-19.15 P2 Live: SJC 2008 V Ludvig Berghe Trio - Nina Ramsby

Ludvig Berghe piano, Lars Ekman bas, Daniel Fredriksson trummor, Nina Ramsby sång, trumpet, basklarinett
Konsert 4/4 2008 Studio 3, Kulturhuset Stockholm

Lördagarnas P2 Live i jazzradions sommarfestival blir i fortsättningen en Swedish jazz Celebration Special. Vi sänder konserterna som hamnade utan för våra sändningsfönster eller råkade ligga parallellt när det begav sig i början av april. Inga repriser alltså utan konserter som sänds för första gången. Festivalen pågår fram till i september med ett  avbrott för Stockholm Jazz festival om ett par veckor.
Vi börjar med en grupp som gjorde sådan succé att de faktiskt också spelar på Skeppsholmen – pianisten Ludvig Berghe trio med sångerskan, trumpetaren, basklarinettisten m m Nina Ramsby som gäst. Det här är ett lite speciellt samarbete och själva historien bakom kommer Nina att avslöja i konserten. Det började när Ludvig Berghe trio lanserade i USA som ”The best jazztrio you never heard”, fick Manisfests pris för årets jazzskiva i våras. Ja egentligen tidigare – men det var då dom kom ut med och blev riktigt officiella. Nina är ju en mångbegåvad artist med många intressen – hon har haft enorma framgångar på egen hand på duo tillsammans med pianisten Martin Hederos och de tre projekten Visorna, Jazzen och Cornelis Vreeswijk. Sedan drabbades hon av Ludvigs musik men mer om det i programmet.

Ludvig Berghe utsågs för några år sedan som Årets Nykomling dvs fick en Jazzkatt  - då något överraskande – för trots att han inte var direkt purung ens då så var han en doldis för de flesta. För att säga det enkelt han har mer än levt upp till förväntningarna. Hans trio har turnerat flitigt också internationellt och uppföljarna på debutcd’n har  ytterligare stärkt varumärket Ludvig Berghe Trio. Manifestpriset som årets jazzskiva tilldelades den ena av de två CD –skivorna. Egentligen var det hugget som stucket. Det hade kunnat vara vilken av dom som helst. Att det blev två skivor samtidigt beskriver Ludvig som resultatet av en process. Om att vinna eller försvinna. Komma vidare, bort från den traditionella jazzrollen, ett annorlunda sound, med inspiration bortom musiken.
”Men vi hade ingen plan att följa, utan vi utan sökte oss fram, dag efter dag.  i replokalen, allt i vår egen takt.”
Långsamt skrev han mer material, skapade en helt ny katalog. Och en helt ny triokänsla.
”– Förut var vi tre personer som stod på varandra. Nu kan vi stå själva men också verka tillsammans och det blir bättre för var dag”