Tisdag 6 januari 19.30 - 21.30 P2 Live: Norrbotten Big Band spelar David Liebman Gästsolist: David Liebman sopransaxofon

Håkan Broström as ss fl, Jan Thelin as basklar, Mats Garberg ts fl, Karl-Martin Almqvist ts klar, Per Moberg bars flöjt, P-O Svanström, Magnus Puls, Peter Dahlgren trb, Björn Hängsel bastrb
Bosse Strandberg, Dan Johansson, Magnus Ekholm,Tapio Maunovara trp
Daniel Tilling piano ,Palle Danielsson kontrabas ,Bengt Stark trummor
Tim Hagans Dirigent/trumpet
Konsert 23-24 maj, Torneo, Finland och Fasching, Stockholm
Sändes första gången 2/9 2008

I veckans P2 Live Jazz tisdag möter vi sopransaxofonisten Dave Liebman tillsammans med Norrbotten Big Band som bl a spelar hans egen musik arrangerad för tillfället av bl a Tim Hagans, Håkan Broström och Peter Dahlgren och musik ur hans egen storbandsmapp. Musiken i veckans konsert har vi hämtat från två konserter. Den ena i Torneo, Finland och den andra på Jazzklubb Fasching i Stockholm. I intermezzot tecknar Ulf Rådelius ett vänporträtt på Dave Liebman som bland annat handlar om Liebmans pedagogiska projekt IAJS.
Dave Liebman är en av de ledande saxofonisterna i världen sedan 30 år. Tvåa efter Wayne Shorter i tidskriften downbeats senaste kritikeromröstning på sopransaxofon hans favoritinstrument under många år. Men han spelar också tenorsax.

Dave eller David Liebman med storband hör inte till vanligheterna men minnesgoda kanske kommer ihåg den Lp han gjorde med skånska 12án Big Band 1985 “Guided Dream”. Då hörde inte storband till hans favoritsysselsättning men det är möjligt att samarbetet med 12’an retade hans aptit och visade att det gick att kombinera storband hans eget kreativa kynne. Numera har han t o m ett eget storband hemma iUSA där han bygger sin egen storbandsrepertoar och han är numera en flitig gäst hos olika orkestrar i Europa.
  Det började annors hos Elvin Jones i slutet av 60-talet och fortsatte hos Miles Davis några år i början av 70-talet . Han var bl a med på “On the corner”. En studiosession som nyligen gavs ut i sin helhet. Något som Dave har åsikter om. Han tycker att alla de alternativa tagningar gott hade kunnat få stanna kvar i arkivet för framtidens musikforskare. Lite handlar det nog om att han är mer intresserad av nuet . Till det hör gruppen Saxophone Summit han skapade tillsammans med Michael Brecker och Joe Lovano för några år sedan. Där har numera Ravi Coltrane tagit över efter Michael Brecker som tredje saxofonist.
Efter Miles Davis har han haft en stark egen karriär lbåde som musiker och pedagog. Han har samarbetat med svenska musiker förutom 12 an Big band också med Lars Danielsson och Bobo Stenson. Mer okänd är kanske en inspelning med pianisten Lars Werner från hans första sverigebesök 1967 . Då var han 21 år.
Dave Liebman är intensiv som få och gillar också att diskutera och förmedla sina insikter inte bara om musik. Dave Liebmans är exempelvis just nu bekymrad och orolig för att den mycket smala bas i musiklivet som fortfarande ger jazzmusiker en möjlighet att överleva är under allvarlig attack. Bl a från de krafter i världen som menar att upphovsrätt är en överspelad idé. Att det inte längre är lönsamt eller ens lönt att investera i jazzmusik riskerar att leda till en total utarmning av möjligheterna att vara professionell. Det blir en musik för hobbymusiker och på sikt en kvalitativ utarmning av den konstnärliga kvaliteten. Åtminstone var det så jag tyckte han sa när vi hamnade i ett intensivt samtal nedladdning och upphovsrätt. Dave Liebman har definierat sitt uppdrag som att skapa kompromisslös musik och inspirera andra att göra likadant. Det är kanske därför som han också är en så strålande pedagaog. Som det kommer att visa sig i kvällens konsert så innebär inu inte det att musiken är svårsmält möjligtvis att den har lite tuggmotstånd.
På hans hemsida kan man bl a läsa om ”Sprituality in Music” och ”The importance of harmony”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".