Lördag 13 september 18.03-19.15 P2 Live Jazz: HamburgJazz Days 2007 Bob Brookmeyer - NDR Big Band. 5/10 2007Fabrik Hamburg

Den 6 september kunde man läsa detta på Bob Brookmeyers hemsida: ”Välkomna till min hemsida – jag är glad att du  ”dropped by”. Här hittar du mitt arbets- schema, information om nya projekt och en växande förteckning av musik (noter) och CD till försäljning. Du kommer som vanligt också att hitta månadens upplaga av ”Currents” (kommentarer om tillståndet i världen). Jag är övertygad om att vi bör och måste engagera i vad regeringen beslutar och förbli nyfikna, skeptiska och mest av allt informerade! Inget oss, inget dom. Det är VÅRT land.” Därefter ger han kortversionen av vad som är på gång med egna New Art Orchestra, Village Vanguard Jazz Orchestra, och berättar om sitt arbete med holländska Metropole Orchestra, men också om att han numera med ålderns rätt anser att hans tid som globetrotter ” on the road” hör till historien. Han vill ha sina orkestrar på närmare håll numera. (Veckans konsert är alltså ett lite ovanligt avsteg.)
Att spela kommer han att fortsätta med men det är att komponera som fortsätter att vara det stora mysteriet. Han älskar resultatet och processen och avrundar med….
“ Be well, laugh a lot and don’t forget to love someone and to tell them that you do. Many of my friends and I conclude conversations with I love you. We aren’t around for that long, so don’t be shy.”
Bob Brookmeyer

I lördagens jazzkonsert finns en möjlighet att höra honom både spela ventilbasun och leda NDR Big Band. Konserten ägde rum under Hamburger Jazztage i fjol den 5 oktober.
Årets jazzdagar i Hamburg äger rum i början av oktober.
Kortfakta enligt Wikipedia:
Robert Brookmeyer född 19 december 1929, är en  amerikansk jazztrombonist, pianist och arrangör.
Brookmeyer föddes i Kansas City, Missouri, där han nådde stor popularitet som medlem i Gerry Mulligan’s Quartet mellan 1954 och 1957. Han arbetade senare med Jimmy Giuffre innan han gick med i Mulligan’s Concert Jazz Band.
I slutet av 1950-talet flyttade Brookmeyer till New York City för att arbeta som frilansarrangör. I slutet på 1960-talet arbetade han även som studiomusiker, ledde en kvintett tillsammans med Clark Terry och arbetade i och skrev musik för Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. 1980 spelade bandet in ett album med Brookmeyers kompositioner och arrangemang där Clark Terry medverkade på två av låtarna.
Efter en period i Europa så återvände Brookmeyer till Amerika, där han fortsatte att skriva och spela in musik. Bob Brookmeyer arbetar även som lärare på New England Conservatory of Music i Boston, Massachusetts.
Vi kan kanske tillägga att han också har samarbetat med Radiojazzgruppen och Radiosymfonikerna på 80-talet. Ett exklusivt samarbete med Norrbotten Big Band i början av 2000-talet gav upphov till en svit för orkester och sopransax med Lennart Åberg som solist. Den musiken finns på en Caprice CD som heter ”Up North”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".