Tisdag 23 september 19.30-21.30 P2 Live: Jeanette Lindström

Jeanette Lindström, sång, Jonas Östholm,piano, Palle Danielsson, kontrabas,
Anders Kjellberg,
trummor
Konsert 18/9 Studion, Umeå 
”In the middle of this riddle” så hette en skiva med Jeanette Lindström som kom 2005. Att vara ”mitt i gåtan” verkar vara hennes grundattityd. Nyfiken på ständigt nya svar är hon just nu på jakt efter nästa. Hon skriver ny musik, söker, prövar. En ny skiva är under konstruktion, med nytt band, men inget är klart. Allt är möjligt.. Den kvartett vi möter i den här konserten med Palle Danielsson, Anders Kjellberg och Jonas Östholm kan kanske beskrivas som ett kreativt laboratorium - ett andningshål i processen. Repertoaren både sådant dom gjort förut på ett nytt sätt men också prov på det helt nya. Det handlar inte om sång med trio. Det är mer instrumentalt och integrerat. Det var kanske det Quincy Jones hörde när han kommenterade Jeanette för några år sedan “En gammal själ i en ung sångerskas kropp. Hon har verkligen begripit det där med jazz!”
Så här kommenterade Västerbotttens Folkblad kvällens konsert..

”I TORSDAGS KVÄLL gästades jazzklubben i Umeå av sångerskan Jeanette Lindström, som den här gången hade trion Jonas Östholm, Palle Danielsson och Anders Kjellberg i kompsektionen. Det var ett kärt återseende – det är över tre år sedan Jeanette var här senast.
Man hade aviserats att det skulle bjudas på nostalgiska melodier av klassiker karaktär och inledningsvis var det så. Den absoluta höjdpunkten var enligt min mening Palles och Jeanettes duett i ”Nature boy”, där Palles basspel var enkelt sagt mästerligt. I ”Night and day” briljerade Jeanette med scatsång à la Siljabloo. Men Jeanette Lindström har producerat mycket ny musik och här fick vi höra versioner av ”Stockholm”, ”Always”, ”It don’t come easy” men framförallt en superb tolkning av den franska ”Avec le Temps.”
JEANETTE LINDSTRÖM har en både ljus och kraftfull röst som hon nyanserad smakfullt. En  recensent skrev  att ”den har en ung kvinnas längtan och en mogen kvinnas innerlighet”. ………………  Jeanette Lindström vilar sannerligen inte på lagrarna. Efter en nu startad turné bland jazzklubbarna i Sverige ska hon 19 oktober spela med en symfoniorkester i hemstaden Östersund och därefter åka till Frankrike med kvartetten  för tre konserter men då med  fransmannen Benjamin Moussay som pianist.

HENRY LÖVBOM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista