Tisdag 7 oktober 19.30-21.30 P2 Live: Bohuslän Big Band X 2 Jazzverk 2008 och En tribut till James Brown

Bland solisterna:Nils Landgren och Magnum Coltrane Price
Konsert 28 juni Högbo Bruk Sandviken

I kvällens P2 Live Jazz blir det två gånger Bohuslän Big Band i inspelningar från årets festival i Sandviken - Bangen. Vi möter två olika sidor av bandet. Man var där både för att skåda in i storbandsjazzens framtid som orkester för kompositionstävlingen Jazzverk och för att vara historiska. Gjuta nytt liv i James Browns klassiska storbandsprojekt från slutet av 60-talet.
Jazzverk sändes direkt i Jazzradion i juni. Här blir det en möjlighet att höra musiken en andra gång.  Det var första gången på 8 år som tävlingen vanns av en kvinna Outi Tarkiainen från Finland. Tävlingen är ju numera internationell.
Konserten med James Brown musik låg utanför alla sändningsfönster så den är fräsch som en nyponros för James Browns musik i Oliver Nelsons arrangemang passar Bohusläns Big Band som hand i handske. 
Nils Landgren är ju inte bara orkesterns konstnärlige ledare och gudabenådad trombonist. Han är ju idag en av världens främsta i soul och funk facket. I den här konserten medverkar också sångaren Magnum Coltrane-Prize från från hans Funk Unit. Här spelar han också gitarr.

Det här projektet bygger alltså på musik som James Brown – soulmusikens Godfather gjorde i slutet på 60-talet. Det var ett projekt med Louie Bellsons storband och med en världens främsta arrangörer Oliver Nelson som i vanlig ordning tog ut svängarna. Man kan bara hålla med BBB, synd att sådan musik bara ska bli liggande. Skivan Soul on Top kom ut 1969. Här en uppdatering som heter duga. Man har sedan på egen hand fyllt ut med James Brown musik i arrangemang av både Magnus Lindgren, Björn Samuelsson och Peter Jensen.
Bohuslän Big Band är en flitig ensemble som likt Norrbotten Big Band lyckats bevisa att det är fullt möjligt att driva också regionala jazzprojekt som kraftfulla institutioner med ambitioner. Mottot skulle kunna vara ”Att verka lokalt, men tänka och verka globalt”. Båda orkestrarna är idag såväl regionala som nationella och internationella storheter. Just nu inblandade i ett försök att också bygga ett europeiskt nätverk. I tisdags hörde vi Norrbotten Big band med basisten Rufus Reid. Just nu är Bohuslän Big Band på turne med israeliske basisten Avishai Cohen Trio, konserten kommer i Jazzradion den 25 november, därefter åker man på turné till Japan.
Kompositionstävlingen Jazzverk startade 2001 som ett försök att inspirera till nyskapande. En tävling för unga tonsättare – under 30 – att komponera ny musik för traditionellt storband.  Från början var tävlingen svensk men efterhand väcktes idén att göra tävlingen internationell. I år var andra gången som tävlingen var en europeisk tävling med en som bedömer alla inkomna kompositioner och väljer ut de sju finalister vars verk skulle framföras från scenen på Jazzfestivalen Sandviken Big Band Bang den 28 juni.

Totalt kom det in 38 kompositioner från 9 olika länder skickats in till tävlingen. Och till finalen valdes  7 verk ut av sex kompositörer. Svenskarna Gustav Andersson, Marius Munthe –Kaas, Simon Bovin-Schierup ,Gert Ortler från Schweiz, David Grottschreiber från Österrike och Outi Tarkiainen från Finland. Det blev så småningom hon som vann med motiveringen:
”Kompositionen är skriven i genuin jazztradition och är präglad av en insiktsfull orkestrering. Rytmiken är spännande och utgör ett dynamiskt komplement till ett välgjort och utvecklat formspråk. Kompositören Outi Tarkiainen ger i sin komposition sista ordet till improvisationen vilket trots allt är ett av jazzmusikens viktigaste grundelement”. Förutom äran fick hon också en prischeck på 1500 Euros. Tvåa blev David Gottschrieber  och trea Gustav Andersson. Som traditionen bjuder sändes också årets finalomgång live i P2 Jazzradion. Följ den igen i veckans P2 Live Jazz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".