Lördag 11 oktober18.03-19.15 P2 Live: Jack DeJohnette’s Ripple Effect på Tampere Jazz Happening 2007

Marlui Miranda, sång, Jack DeJohnette, trummor, Jerome Harris, bas, John Surman, sopran- och tenorsaxofon, keyboards och Ben Surman, keyboards, electronics.
Konsert 3/11. Old Customs House, Tammerfors

I lördagens P2 Live Jazz gör vi ett första nedslag på Tampere Jazz Happening 2007. Vi gör det i fint sällskap.
Vid sidan av samarbetet med pianisten Keith Jarrett  driver trumslagaren Jack de Johnette mängder av olika egna projekt som på olika sätt vidgar jazzens uttryck. Han verkar betrakta gränserna mellan olika slags musik som illusioner. ”Ripple Effect” är bara ett av de senaste projekten. Det föddes som ett samarbete med kompositören – keybordiisten och producenten Ben Surman som bearbetade och remixade musik som Jack de Johnette spelat in med brasilianska musiker. Där var också sångerskan Marlui Miranda med. Här i Tampere blir det alltså Ripple Effect som liveexperiment. Basisten Jerome Harris känner kanske någon från Sonny Rollin grupper från slutet av 70-talet och han har också spelat gitarr med Rollins. Marlui Miranda har ägnat  nära 20år åt att studera och forska kring de brasilianska indianernas musik och omsätter sina insikter i sitt eget uttryck. Sist men inte minst hör vi också brittiske saxofonisten John Surman som varit en sökare och en av världens ledande instrumentalister sedan slutet av 60-talet.

Ripple Effekt som begrepp är långt från entydigt. Det finns en fysikalisk definintion som har med vågrörelse att göra. Men det finns också en psykologisk som har att göra med effekterna en reprimand eller utebliven reprimand att göra. Man kan tänka sig att Jack de Johnettes Ripple Effect kombinerar båda fast uta bestrffning. Idéer som introduceras i musiken sprider sig i gruppen och antingen påverkar det musikaliska eller också bara planar ut.
När man tänker på det så låter ju det som själva  idén med jazzmusik.
Tamperer Jazz Happening har sedan den relativt blysamma starten 1982 utvecklats till en av de viktigaste. Man tar tempraturen på dagen jazz och verkar  ha det inbyggt i programsättningen att ställa sig frågan Vad är Jazz? Festivalen är en scen både för fri improviserad jazz och musik som mer uttalat bottnar i traditionen. Dvs den moderna jazzen från 60-talet och framåt. Ripple Effect blir från det perspektivet en perfekt första konsert från fjolårets Tampere Jazz Happening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".