Fredag 17 oktober 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Beches Brew och Knutsson/Öberg.

Bengt Berger, trummor, Lindha Kallerdahl sång, Thomas Gustafsson, saxofoner, Jonas Knutsson, saxofoner och Mats Öberg, piano. Konsert 1/9, Fasching, Stockholm.

”Beches brew - Probably the best band in the world” är den här nybildade svenska gruppens slogan. Att det är två norrlänningar, pianisten Mats Öberg och saxofonisten Jonas Knutsson, två västkustbor, sångerskan Lindha Kallerdahl och saxofonisten Thomas Gustafsson, säger kapellmästaren Bengt Berger är en slump. Tillsammans med gitarristen Max Schultz representerar Beche stockholmarna i bandet. Han handplockade bandet och resten skötte sig självt, berättar han om bildandet och inspelningen av gruppens kommande skiva.

Konsertkvällen på Fasching innehåller även ett intermezzzo med skivreleasande Mats Öberg och Jonas Knutsson. När de träffades för första gången i Umeå 1981 var Mats tio och Jonas sexton år. För en dryg månad sen släppte de sitt nya livealbum på Bengt Bergers skivbolag Country&Eastern. Flera av låtarna har de spelat under många år men först nu finns de på skiva.

Veckans Club Jazz inleds med musik av och röster om  den nyligen bortgångna pianisten Staffan Abeleen. Han bildade redan som 20-åring jazzkvintett med Lars Färnlöf. Tillsammans blev de flitigt anlitade av såväl Åke Falk som Monica Zetterlund. Bobo Stenson är en av de svenska musiker som hade ett nära samarbete med Abeleen, i perioder delade de två pianisterna till och med på vissa jobb. Staffan Abeleen avled den 15 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista