Tisdag 21 oktober 19.30-21.30 P2 Live: KOPA Jazzfestival 2008 Sister Maj’s Blouse - Eliveation - Stroman/Jönsson New Project

Sister Maj’s Blouse: Joakim Milder, saxofoner, Bobo Stenson, piano, Palle Danielsson, bas, Fredrik Norén, trummor.
Eliveation + Andreas Andersson: Sofia Feuer, sång, Andreas Andersson, sax, Maggi Olin, piano, Samuel Hällkvist, gitarr, Mattias Hjorth, bas Peter Danemo, trummor.
Stroman/Jönsson New Project: Scott Stroman (US), sång, kompositör, Cennet Jönsson, sax, kompositör, Zoltan Lantos (HU), violin, Justin Quinn (UK), gitarr, Ronan Guilfoyle (IRE), bas, Peter Danemo, trummor.
Konsert 2/10, Viktoriateatern, Malmö
I kvällens P2 Live Jazz blir färskvara från årets KOPA-festival Malmö i form av en trippelkonsert. Festivalen hör numera till de fasta inslagen i Örestads- regionens Jazzsäsong och organiseras av kollektivet i skivbolaget Kopasetic utan att för den sakens skull bli en intern affär för bolagets artister. Man vill vara en kraftfull och kreativ plattform och i föreningens syfte och mål understryker man att meningen med föreningen också är att samarbeta med andra grupper och musiker vars musik ”harmonierar väl med Kopsetics konstnärliga vision.” Prov på sådant bjuds redan i det här första nedslaget på årets festival som till vissa delar utspelade sig på anrika Victoriateatern mitt i Malmö i början av oktober.

Sister Maj’s Blouse var först ut på festivalscenen. Dom är för övrigt också en av årets grupper som turnerar runt i landet under rubriken Pulsslag. Musiken dom spelar är helt och hållet skriven av den alltför tidigt bortgångne saxofonisten Börje Fredriksson. Han efterlämnade ju en betydande låtskatt som pianisten Bobo Stenson har förvarat och förvaltat ända sedan Börjes bortgång 1968.
Det är märkligt nog sällsynt att jazzkompositörer ger upphov till repertoarorkestrar. Hur bra deras musik än är. På rak arm kommer undertecknad bara på två svenska Sten Öbergs Gullingrupp i Umeå och Sister Maj’s Blouse. Det är möjligt att Bobo, Palle Danielsson och Fredrik Norén som alla spelade med Börje Fredriksson aldrig skulle ha kommit på idén om inte Joakim Milder dykt upp. Här fanns plötsligt en ung musiker som utan att kopiera Börje Fredriksson verkade vara en reinkarnation. Det dom tillsammans gjort med hans musik de senaste dryga 15 åren är både stort och märkligt och motsäger alla dysterkvistar som tycker att det är fel att rota i det förflutna. Att de lyckats beror tveklöst på att de trots att ¾ av gruppen faktiskt var med när det hände första gången aldrig försökt återskapa musiken som den var utan snarare likt vissa moderna renässans och barockmusiker använda sig av urtexterna för att ge musiken nytt dynamiskt liv. Inte bygga ett museum. 
Den andra gruppen i kvällens konsert blir jazzradiopremiär för en relativt ny Örestadsgrupp Eliveation, ett samarbetet mellan sångerskan Sofia Feuer och pianisten Maggi Olin som var  en av jazzkatterna av årgång 2006. Dom har sedan några år skrivit musik tillsammans. Dom träffades på Skurups folkhögskolas jazzlinje – där Maggi undervisar och Sofia gick som elev vid tillfället. Övriga musiker är Samuel Hällkvist, gitarr, Mattias Hjort, kontrabas och Peter Danemo, trummor. För den här konserten hade man också bjudit in saxofonisten Andreas Andersson. Gruppens musik beskrivs i programbladet som ”bittersöt, färgstark, dramatisk enkel popjazz levererad med skev ironi och mycket kärlek!” Avgör själv!
Den sista gruppen i det här första nedslaget på årets KOPA-festival är ett lite typiskt för Kopasetic och går under rubriken  Stroman/Jönsson New Project. En i allra högsta grad internationell konstellation som leds av sångaren Scott Stroman och saxofonisten Cennet Jönsson, som ju även är en av de drivande krafterna bakom hela KOPA-festivalen. Scott Stroman är ursprungligen från USA men bor just nu i London. Zoltan Lantos från Ungern spelar violin, Justin Quinn från England spelar gitarr, Ronan Guilfoyle från Dublin, Ireland spelar bas och så Peter Danemo som spelar trummor. Både Scott Stroman och Ronan Guilfoyle har haft projekt tillsammans med svenska musiker sedan många år. Ronan har till exempel samarbetat med gitarristen Mats Holtne, trumslagaren Anders Vestergård med flera och vi får höra Scott berätta om hur dom fick kontakt med varandra och deras samarbete i en kort intervju i anslutning till konserten.  Den gruppen spelar också originalmusik – för detta projektet komponerad av Cennet Jönsson och Scott Stroman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista