Lördag 20 december 22.00-24.00 "Mysterious Ways" Esbjörn Svensson i minne

3 aspekter presenterade av
Lars-Göran Ulander
e.s.t 
live i Östersund  2007
Esbjörn Svensson piano, Dan Berglund bas,
Magnus Öström trummor
Konsert 1/12 2007 Gamla Teatern Östersund
Schüldt i P2 Special
: Ett sista samtal med Esbjörn Svensson Ett program av Eric Schüldt
Mysterious Ways
Musik av Joakim Milder för
Sångkraft,
Ensemble ur SONO 
Joakim Milder saxofoner
Lisbeth Diers slagverk
Dirigent: Leif Åkesson
Konsert 25/10 Idunteatern, Umeå  

”Mysterious Ways”
som vi valt att rubricera detta sena program blir ett slags triptyk Esbjörn Svensson i minne. Esbjörn hörs både som musiker med e.s.t  som inleder och i ett samtal med Eric Schüldt från förra hösten. Det sänds här för första gången.  Program-rubriken ”Mysterious Ways” är också titeln på den avslutande musiken komponerad av Joakim Milder och speglar hans bearbetning av Esbjörn Svenssons död i juni som var en blixt från en klar himmel. I samband med att musiken uruppfördes på frågade jag Joakim om musiken och titeln. Svaret blev både överraskande och självklart.” Det står väl så i Bibeln. Herrens vägar äro outgrundliga.” 

Mer behövde egentligen inte sägas. Det skulle i så fall vara att Joakim och Esbjörn de senaste åren hade återknutit den nära kontakt de haft redan på 80-talet.  Ett slags ömsesidigt mentorskap kring filosofi, liv och musik. Ett slags ömsesidigt mentorskap kring filosofi, liv och musik. Så här berättar Joakim själv:
” Våren 2007 tog Esbjörn kontakt och föreslog att vi skulle spela tillsammns igen. Han ville spela min musik, men jag kände att den musik jag skrivit inte passade så väl för våra syften. Jag var verkligen upprymd inför inför denna återförening, och under en kort men intensiv period skrev jag en hel hög med nya låtar. Vi träffades därefter ganska regelbundet under ett år och dessa möten är stunder jag verkligen skattar högt- Ett prestigelöst, lustfyllt utforskande av vad vi hade bakom av vad vi hade bakom oss och vilka vi hade blivit.
Vi sågs bara några dagar innan olyckan, och diskuterade då väldigt konkret hur vi skulle gå vidare och spela in den musik som nu tagit form. Den har nu blivit en del av det oförevigade musikhavet!”
Vid Esbjörns död arbetade Joakim också med ett kompositions-uppdrag från Umeå Jazz Festival. Ett slags kantat över temat kvinnligt – manligt för Kör och kammarorkester. Joakim igen:
Det kändes som en nödvändig terapi för mig att omarbeta vissa delar av det Esbjörn och jag arbetat med. Det blev Mysterious Ways. Jag har under arbetets gång ibland frågat mig hur Esbjörn skulle ha uppfatta vissa passager, och tycker mig också ha fått en del svar.”
Bearbetningarna gjordes för samma sättning som det ursprungliga beställningsverket och båda uruppfördes på Umeå Jazz Festival i oktober.  
Eric Schüldts samtal med Esbjörn ägde rum hösten 2007 hemma hos Esbjörn, i köket i villan i Enskede. Det var tänkt som en vanlig intervju för ett kommande ”Schüldt i P2”, men blev ett sista samtal. Om ungdom och om oändlighet bl.a.  När Esbjörn Svensson var liten smög han ut i trädgården om natten och  svepte med stjärnkikaren över den svarta himlen. Trettio år senare var stjärnkikaren såld. Men minnena av barndomens upptäckarlust fanns kvar. Inte minst i musiken och i den väg musiken börjar färdas när du helt kopplar bort intellektet. Samtalet varvat med musik.
Det är också musik som inleder. Märkvärdig musik med e.s.t -  Esbjörn Svensson Trio, den inspelning från Östersunds Rhythm&Jazz Fest den 1 december ifjol som kom att bli en av trions allra sista. Efter konserten tog man en planerad 3-4 månaders semester. För att ”ladda batterierna” och så småningom  ladda för nästa steg. Ödet eller vad det nu var tillät inte att e.s.t’s  nästa fas blev flygfärdig. Den postuma CD’n ”Leucocyte” inspelad i Australien 2007 blev snarast ett bokslut för en epok. Den nya musik Esbjörn skrivit och som e.s.t just börjat närma sig förblir en hemlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".