Tisdag 7 juli 19.30-21.30 P2 Live: Dave Holland Quintet Umeå Jazz festival 2008 Bonus: Abraham Burtons-EricMcPherson Quartet

Dave Holland Quintet
Chris Potter, saxofon, Robin Eubanks, trb, Steve Nelson, vibrafon, marimb
Dave Holland, bas, Nate Smith, trummor
Konsert 24/10, 2008, Idunteatern Umeå
Abraham Burtons-EricMcPherson Quartet
Abraham Burtons, tenorsaxofon, EricMcPherson trummor
David Bryant, piano, Dezron Douglas kontrabas
Konsert 16/7 2008 Nya Scenen, Skeppsholmen, Stockholm
Tidigare sänt 30/12 2008
Årets sista tisdagskonsert handlar till största delen om ett återbesök på 2008 års 40 årsjubilerande Umeå Jazzfestival. Vi möter basisten Dave Holland Quintet – en av festivalens  efterlängtade återvändare. Det kommer också att finnas utrymme för ett snabbbesök på Stockholm Jazz Festival som avslutning. Då  för saxofonisten Abraham Burtons kvartett tillsammans med trumslagaren Eric McPherson.

Engelsmannen Dave Holland fick ju sitt genombrott med Miles Davis i slutet av 60 –talet. De senaste dryga 10 åren har han på egen hand dominerat jazzscenen både som basist, kompositör och orkesterledare hans kvintett brukar regelmässigt utses till årets grupp och hans storband som egentligen bygger på samma polyrytmiska grundidé. Där Överlagrade rytmer ur olika traditioner från västerländskt till afrikanska, indiskt och karibiskt osv bildar studsmatta för väl tilltaget utrymme för det solistiska har haft liknande framgångar. Det är inte helt fel att beskriva musiken som ekologisk. I vart är hela idén att musiken växer organiskt. Det handla i vart fall inte om darwinism för här saknas arternas kamp. Det är betoning på samspel. Kvintetten har varit flitiga Sverigebeökare och skapat sig en publik bland annat i Umeå. Däremot väntar vi fortfara på storbandets och den alldeles nystartade sextettens Sverige debut. Dave Holland torde dessutom vara en av de mest efterfrågade basisterna för  olika stjärnspäckade skiv- och festivalprojekt. Den klarast lysande stjärnan i hans kvintett är saxofonisten Chris Potter men som sagt det är inte det som den här musiken handlar om.
Tisdags konserten avslutas med ett kort besök på Stockholm Jazz festival i somras. På den nya lilla scen som blev en veritabel succé. En scen som var så pass intim att det nästan blev en jazzklubb i det fria. En av de mest uppskattade konserterna där var med saxofonisten Abraham Burton och hans kvartett trumslagaren Eric McPherson.

Burton är en mycket energisk musiker med rötterna hos John Coltrane. Han är New Yorker född 1971 men han har tillbringat mycket tid i Europa. Han är ett stort namn på kontinenten men relativt okänd hos. Han har spelat på skeppsholmen en gång förut och besökte den höstfestival som hette Stockholm Jazz 1998 med Roy Haynes Quartet. Han beskriver sig själv som en musiker som mer lyssnar till sina känslor än på skalor och teorier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".