Tisdag 25 augusti 19.30-21.30 P2 Live: Chameleon - Herbie Hancock Sextet

Terence Blanchard, trumpet, Gregoire Maret, munspel, Lionel Loueke, gitarr, Herbie Hancock piano, James Genus,bas, Kendrick Scott trummor
Konsert 8 december 2008 Göteborgs Konserthus
Tidigare sänt 20/1
Year of the Chameleon. Det är lätt att utropa Herbie Hancock till Årets Jazzmusiker alla kategorier 2008. Hans dubbla Grammy för ett år sedan var välförtjänt men så nära blixt från klar himmel man kan komma. Att ”River” dessutom blev både Årets Album alla kategorier och årets Contemporary Jazz Album var närmast en sensation. Det har nog aldrig hänt för en så renodlad jazzskiva. Skyll inte på lång och trogen tjänst, snarare otrogen i så fall. Hans superhit ”Chameleon” från tidigt 70-tal kan utan vidare fortfarande sättas som rubrik på Herbie’s hela musikaliska projekt. En street smart kameleont i en dynamisk  musikdjungel som aldrig glömmer att den är jazz. Albumtiteln ”River” är väl på sitt sätt en metafor för samma sak. För världsturnén förstärkt till ”River of Possibilities – Flod av Möjligheter. Jazz i ett nötskal om man vill.

Det är naturligtvis omöjligt att med några korta rader beskriva Herbie Hancocks långa och osannolikt framgångsrika karriär, från hans första ”Blue Note”-platta i eget namn, Takin’off från 1962 med bl a superhiten Watermelon man, fram till kvällens livekonsert som avslutar ett 10 veckor långt segertåg genom Europa med slutsålda konserter överallt.
Man måste naturligtvis nämna Miles Davis Kvintett från 60-talet där Herbie Hancock utvecklade och moderniserade pianospelet både vad gäller rytmik och harmonik på ett sätt som anses enastående än idag. Han var också en av de första jazzpianisterna som började använda elektroniska keyboards, först under Miles inflytande, men sedan på egen hand,  t ex i gruppen The Headhunters som släppte en skiva 1973 med bl a en av fusion-musikens absolut största hits; Chameleon.
Herbie Hancock, 69 år, har gett ut över 50 plattor i eget namn och fått 12 Grammy Awards och som sagt nu senast för skivan River; The Joni letters, en hyllning till Joni Mitchell, som 2008 fick pris både för Best contemporary jazz album och Album of the year. På prishyllan finns ju också en Oscar för soundtracket till filmen Round Midnight 1986.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".