Tisdag 11 augusti 19.30-21.30 P2 Live: Blues, Ballader och Be-Bop Bosse Broberg Nogenja Jazz Soloist Ensemble

Bonus: Serenade to Sweden 1994 med Louie Bellson 
Tidigare sänt 24/2

– Jag ser mig själv som en tolk, ett medium för en tradition, säger Bosse Broberg, trumpetare, kompositör och arrangör som inte bara tillstår sina influenser – han bejakar dem. Ledorden är blues, ballader och be-bop och Nogenja Jazz Soloist Ensemble det inte helt fulltaliga storbandet är sedan böjan av 90-talet laboratoriet där visonerna konkretiseras.
På repertoaren står Bosses dedikationer, till vänner och förebilder som gjort outplånliga intryck och kärleksfulla versioner av klassiker.


I jazzradion har vi kunnat följa  Nogenjas utveckling från parkett. Också utvecklingen av en märkvärdig svit betitlad ”En orm dröm” som gjorde entré 2003. Historien om en Boa Constrictors vedermödar sedan han slukat en silvergroda. Upplösningen kommer i den här konserten som avlslutas med ”Mamba Mist”. Titlar har alltid varit en specialgren av Bosse Brobergs mästerskap. Han erkänner glatt och villigt sin kärlek till Falstaff Fakir. Läs bara ”En ormdröm” på ett litet annat sätt och fundera över ”Mamba Mist” och eventuella kopplingar till en av Jan Johanssons favoriter ”Samba Triste” så får kanske också musiken lite överraskande och nya dimensioner.

Det gömmer sig små gåtor överallt. Samtidigt som det viktigaste hela tiden är att Bosse Broberg fantasirika arrangemang egentligen bara banar väg för solisterna. Som är handplockade favoriter också dom.
Jan Kohlin, Jan Allan, Peter Asplund, Bosse Broberg, trumpeter
Olle Holmqvist, Bertil Strandberg, Sven Larsson, tromboner,Thomas Driving, flygelhorn
Johan Hörlén, , Krister Andersson, Lennart Åberg, John Högman, Saxofoner/diverse träblås
Gösta Rundqvist, piano, Hans Backenroth, kontrabas, Jesper Kviberg, trummor
- Nogenja, det vill säga Non Generation Jazz, är min protest mot åldersfixeringen inom jazzen. Bra musik har inget med ålder att göra. Det handlar om inställning, att städigt vara beredd att försöka återerövra ”den första känslan”.
Musiken i kvällens konsert växte fram under tre dagar i studio 5 i Radiohuset i Stockholm. En del har vi hört förut i radio, på skiva och live men aldrig som här. Det blir ett par uruppföranden, de avslutande satserna i ”A Snake Dream” och de gamla styckena har reviderats.
Som en Bonus i veckans konsert minns vi trumslagaren Louie Bellson med ett avsnitt ur en konsertupptagning från Konserthuset i Stockholm 1994 i samband med Ellingtonkonferensen. Bland gästerna då fanns också trumpetaren Clark Terry.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".