Tisdag 10 mars 19.30-21.30 P2 Live: : Madeleine Östlund "So It Sings"

Madeleine Östlund, sång, Klas Toresson, tenorsaxofon, Johan Öijen, gitarr, Anders Åstrand, marimba , Adam Forkelid, piano, Pär-Ola Landin, kontrabas, Calle Rasmusson, trummor
Konsert 26/2 jazzklubb Studion, Umeå
Uppvuxen i Malmö så skånskan hänger kvar. Madeleine Östlund blandar sin repertoar med egna sånger på skånska och engelska  med ovanliga original av andra som Tadd Dameron, Charles Mingus och Oscar Brown Jr. Smakfullt och sparsamt arrangerad för en liten, lyhörd och mer än spelskicklig ensemble där klangfärgen från Anders Åstrands 5-oktaviga marimba bidrar till att göra klangbilden unik. Debut cd’n ”So it Sings” (2006) med samma grupp fick översvallande recensioner. Ole Niemand i danska Jazz Special konstaterar att ”……..är en glimrende vokalist,synger rent, fraserar godt og har forbilledlig tekstudtale..... og det ska også fremhaeves, at de svensk-sprogede numre har deres egen sjael og krop”. Skånsk exotism fungerar också i Danmark.
Torsten Eckerman i svenska Lira är inte mindre entusiastisk:
” Hon sjunger med en närhet och värme som gör den här skivan till ett lyssnaräventyr. Hennes egna texter bildar en naturlig enhet....mycket genomarbetad, men lekfullheten är inte bortglömd.”  Lyssnaräventyret fungerar också live som på Studion i Umeå för ett par torsdagar sedan.

Debutant i Jazzradion betyder nu inte att hon är nykomling bara att hon tagit tid på sig för att bestämma sig för att satsa på en sångkarriär. I intermezzzot i veckans tisdagskonsert berättar hon mer om sin karriär och sin musik för Pierre Martin.
En lång vindlande bana som möjligtvis startade i Gullan Bornemarks musiklek för att sedan körsång, ägna sig åt teater och vara dramaledare. Efter några år på Island och sångakademien. Vände fokus mot jazz och Stockholm, vårdarbete, pianostudier och skrivarkurser och börjar skriva musik. Har börjat intressera sig ”sångens alla fasetter också övertonssång och strupsång även om det inte märks så mycket av det i just det här sammanhanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".