Fredag 14 augusti 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Lisa Nilsson Sambou Sambou

Lisa Nilsson, sång, João Castilho, gitarr och Sebastian Notini, slagverk.
Konsert 25/3, Jazzklubb Fasching, Stockholm.
Tidigare sänt 10/4
Veckans P2 Live: Club jazz presenterar en av Sveriges största popikoner någonsin. Lisa Nilsson slog igenom med dunder och brak med Mauro Scoccos Himlen runt hörnet, men jazzen har alltid funnits där och med det nya brasilianska projektet säger hon att hon hittat hem och för första gången vägrat att kompromissa om något som helst i musiken. Lisa föddes 1970 och växte upp i Tyresö, pappa heter Gösta Nilsson och är en inte helt obekant jazzpianist och det var under jammen tillsammans med honom och hans musikervänner som Lisa lärde sig improvisera . Även Göstas fru är ett starkt jazznamn, Monica Borrfors.
Lisa började sjunga tidigt, men det första karriärvalen handlade istället om dans, dansskola och dansgymnasium ledde till Balettakademiens yrkesdansarutbildning, Men efter ett år på akademien avbröt hon studierna och fick sist första skivkontrakt. 1989 kom hon på fjärde plats i den svenska melodifestivalen . Hon gjorde två soul-popalbum på engelska , det första, Lean on love 1989, med titelsången komponerad av pappa Gösta och Eric Bibb.

Himlen runt hörnet såldes i närmare en halv miljon exemplar över hela Norden och skivan belönades med fem svenska Grammisar, tre Rockbjörnar, två danska Grammisar, och guld- och platinaskivor i flera Nordiska länder. Den gjordes även i en engelsk version, under namnet Ticket to heaven.1995 kom albumet Till Morelia, men Lisa valde att ta en paus i pop karriären. Ett av avstegen var samarbetet på den danske basistlegenden Niels Henning Ørstedt Pedersen’s album Those who, som Lisa själv håller som en av sina bästa och viktigaste inspelningar. Hon turnerade i Danmark med både DRBB (Danmarks Radios Big Band) och RUO (Radiounderholdnings Orkestret).
Comebacken blev Viva, med Lisas egna låtar med svenska texter, följd av Små rum, som Lisa själv producerade och den blev en mix av jazz, pop och visa med arrangemang för liten orkester och jazzkvartett, inga mindre än EST (Esbjörn Svensson Trio)och stråkar ur Radiosymfonikerna, dessutom medverkan av gitarristen Ulf Wakenius, acapellagruppen The Real Group och saxofonisten David Wilchewsky.
2004 reste Lisa till Brasilien för att söka inspiration. En resa som växte från planerade tre veckor till en fem månader lång vistelse, som förändrade livet och och satte henne i kontakt med nya musiker. När den brasilianske artisten och kulturministern Gilberto Gil fick Polar Music Prize 2005 ordnades Brazil-festival i Stockholm och Lisa tillfrågades att delta med konsert på Mosebacke samt att hylla Gil under prisceremonin. För detta flögs tre av musikerna Lisa arbetat med i Rio till Sverige och tillsammans med två svenska musiker gjorde de tre konserter.
För att skapa en repertoar för en svensk publik började Lisa skriva svenska texter på några av de sånger hon fastnat för från Brasilien och i detta föddes idén att utveckla samarbetet och skapa ett nytt album.
Lisa återvände till Rio ett halvår senare och förberedde inspelning. Under två veckor i februari 2006 spelades skivan Hotel Vermont 609 in.
Och i år har Lisa spelat in en ny skiva i Rio de Janeiro och firar sin tjugoåriga karriär med turnén Sambou sambou. Musiken är inspirerad av hennes resor till Brasilien och med på turnén är gitarristen João Castilho och slagverkaren Sebastian Notini.
Castilho hör till Brasiliens mest efterfrågade musiker, han har gett nu två soloskivor och har arbetat med Maria Bethania och Djavan. Notini arbetar halvårsvis i Sverige och i Brasilien sedan tio år tillbaka. Här spelar han med allt mellan Ale Möller Band till Robyn och Eagle-Eye Cherry. I Brasilien har han bl. a. turnérat med Jorge Ben. Jämfört med Hotel Vermont 609 är Sambou sambou mer traditionell med samba och bossa nova på portugisiska, blandat med några klassiker på engelska, bla av Burt Bacharach och Henry Mancini. Lisa sjunger på portugisiska, men i konserten vävs även Lisas musik på svenska in, med brasil-inspirerade versioner av hennes svenska klassiker.
Turnén Sambou sambou pågår fortfarande och kommande vecka kan man se Lisa live i Nyköping, Västerås, Helsingfors, Åbo och Uppsala. Med lite tur, får man nog tillägga, för den konsert som P2 Live jazz spelade in var så populär att en extrakonsert blev insatt några dagar senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".