Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges största scen för levande jazz.

Tisdag 14 april 19.30-21.30 P2 Live: Pulsslag - Fredar Bonus: Oddjob

Fredar
Henrik Gad, saxofoner, Daniel Fredar, piano, Tomas Markusson, bas, Jon-Erik Björänge, trummor
Konsert 19/3 Jazzklubb Studion , Umeå
Oddjob
Per ”Ruskträsk” Johansson, saxofon, Goran Kajfes, trumpet
Daniel Karlsson, piano, Peter Forss, bas,
Janne Robertsson, trummor
Konsert 28/3 Trädgår’n, Göteborg
Dags för säsongens första pulsslagskonsert där vi möter en grupp som kallar sig Fredar. En ny konstellation för de flesta fram till för en månad sedan. Det är en kvartett under ledning av Göteborgspianisten Daniel Fredar. Genom Pulsslags försorg fick dom o mitten av mars möjlighet att presentera sig på svenska jazzriksförbundets jazzklubbar runt om i landet.
Nu alltså också i Sveriges Radio och landets största jazzklubb inte bara om man ser till hur många som faktiskt har möjlighet att lyssna i Sverige utan över hela världen. Vi hinner också med gruppen ODDJOB på Swedish Jazz Celebration som en lite bonus.

Fredars musik skrivs av Daniel Fredar som möjligtvis formats av Avestaforsens brus. Det är en musik av vackra melodier med spår av tidig nordisk jazz som spelas med ett ytterst personligt uttryck där alla bidrar till att skapa ett eget gemensamt sound. Gruppen är en svensk främlingslegion där den gemensamma nämnaren är Göteborgs musikhögskola. Ingen är från Göteborg. Trumslagaren  Jon-Erik Björänge  kommer från Sandviken att hans far lett Sandviken Big Band och Sandviken Bangen under många år har säkert  spelat sin roll.  Basisten Thomas Markusson kommer från Uppsala och saxofonisten hHenrik Gad från Härnösand som bl a har en av landets bästa jazklubbar. När de talar om influenser nämner de både Bobo Stenson och Keith Jarrett. De berättar mer i konsertens intermzzo för Pierre Martin.
Initiativet till Pulsslag kom från Svenska Jazzriksförbundet och var från början ett sätt försöka få medlemsklubbarna  - det finns ju ca 100 över hela landet – att våga tänka ”outside the box”  och inte bara satsa på säkra kort. Kort sagt försöka visa klubbarna att utbudet av högklassig svensk jazz är större än vad de flesta tror. SR och jazzradion har varit med som samarbets-partner sedan starten för drygt 10 år sedan precis som Rikskonserter. Med Pulsslag ville SJR också se till att det blev en ordentlig turnéför de deltagande grupperna och inte bara ”onenighters”. För att sockra det hela subventionerade SJR konserterna. Det har handlat om både etablerade grupper som Sister Maj’s Blouse och rena nykomlingar som Fredar men alltid om grupper med stark integritet och egen identitet. Pulsslagsgrupper har valts ut av de de fem största klubbarna som också samtidigt garanterat att boka grupperna. En Pulsslagsturnér betyder alltså i sämsta fall en turné med 5 konserter. För Fredar blev det runt 10 plus den här konserten som nu når alla som vill.
 
Det finns också plats med en bonus i veckans P2 Live i form av svenska supergruppen Oddjobb infångad på Trädgår’n i Göteborg under Swedish Jazz Celebration i slutet. De började som det hippaste partybandet för snart 10 år sedan i fjol tog det ett jättekliv mot en internationell karriär i form av skivkontrakt med tyska ACT. Musikaliskt har de gjort en resa mot att mer och mer lita på imrpovisationsförmågan och att musiken ”tar oss dit vi behöver – söker en mer svävande sida och är öppnare för infall det ger oss en ny kollektiv dynamik – vi är inte bara partybandet längre. Goran Kajfes, trumpet, Per ”Ruskträsk” Johansson saxofon, Daniel Karlsson, piano keyboards , Peter Forss bas och Janne Robertsson trummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".