Fredag 24 april 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Lars Danielsson-Lezek Mozdzer Duo & Jonas Hellborg Group

Danielsson-Mozdzer Duo
Lars Danielsson kontrabas/cello, Lezek Moszdzer piano
Konsert 28/3 Nefertiti Göteborg
Jonas Hellborg Group
Jonas Hellborg, elbas.Mattias I A Eklundh gitarr,  Zoltan Czörsz trummor
Konsert 27/3 Trädgår’n Göteborg
 I veckans P2 Live: Club Jazz plockar vi några av godbitarna från årets jazzfest i Göteborg: Swedish Jazz Celebration. Först duon Danielsson-Mozdzer och efter elva, fusionrock med basisten Jonas Hellborg - tillsammans med gitarristen Mathias IA Eklund och trummisen Zoltan Czörsz.  

Basisten och cellist en Lars Danielssons och den polske pianisten Leszek Mozdzers projekt Paso Doble har inneburit ett tätt och framgångsrikt samarbete. Den här festivalkvällen under Swedish jazz celebration i Göteborg förärades Lars Danielsson med att få sitt porträtt upphängt på jazzklubben Nefertiti. Lars studerade kontrabas, elbas och cello på musikhögskolan i Göteborg och har under tjugo år haft stora framgångar med sin kvartett, med saxofonisten David Liebman, pianisten Bobo Stenson and och den legendariske trummisen Jon Christensen är medlemmar. Han komponerar både för storband och symfoniorkestrar och rör sin mellan jazzsoundet och det klassiska formatet. I duon med Leszek Mozdzer växlar han mellan kontrabas och cello, samt utnyttjar elektroniska effekter och loopar och egna kompositioner vävs samman med bland annat en svensk psalm i en väldigt speciell tolkning.
Leszek Mozdzer är en av de mest populära pianisterna i hemlandet Polen och han har varit minst lika framgångsrik med sina klassiska inspelningar, framförallt tolkningar av Frederic Chopins kompositioner. Han har en enastående och egen rapp teknik som passar som hand i handske med Danielssons lyriska melodier. För två månader sen släppte duon uppföljaren till Paso Doble under Lars Danielssons namn, med en grupp som utökats till fyra musiker på albumet Tarantella. 
Kvällens andra konsert är en jazzrockig upplevelse tillsammans med basisten Jonas Hellborgs grupp som bjudit in gitarristen Mattias IA Eklund, känd som soloartist och från sina grupper Freak Kitchen, Frozen Eyes, Fate, The Jonas Hellborg Trio och Art Metal. Hellborg nämner både Frank Zappa och Kiss som viktiga influenser och är en riktig entertainer som även sjunger på några av kvällens låtar. På trummor Zoltan Czörsz och konserten var på Trädgårn i Göteborg sist på festivalens fredagskväll. Hellborg har spelat med bland andra John McLaughlins Mahavishnu Orchestra och gitarristen Shawn Lane, men i kvällens konstellation blandas genrer helt utan förbehåll.