Fredag 1 maj 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Euroradio Jazz Season 2009 & Gugge Hedrenius in memoriam

Marianne Trudel Septet, Kanada
Bonus: Tuule Kann – Jaak Sooäär Duo, Estland
Marianne Trudel Septett
Marianne Trudel, piano, Lina Allemano, trumpet, Jean-Olivier Bégin, trombon,
Jocelyn Veilleux, valthorn, Normand Guilbeault, bas, Philippe Melanson, trummor,
Anne Schaefer, röst.
 Konsert 17/4, Maison de la Culture, Frontenac, Kanada.
Tuule Kann/Jaak Sooäär Duo
Tuule Kann, kantele, röst och Jaak Sooäär, gitarr, liveelektronik.
Konsert 24/4, Russian Culture Centre, Tallinn, Estland.
I
veckans P2 Live Club jazz med musik från Kanada och Estland har vi också berett plats för att minnas Gugge Hedrenius. Vi nåddes av beskedet om hans bortgång i onsdags. I höstas fyllde han 70år och firade det med ett dubbelkalas på Fasching för samtidigt fyllde hans hela livsidé GHBBB Gugge Hedrenius Big Blues Band 50 år. Han var en av Sveriges starkaste jazzprofileroch den mest brinnande jazzentusisten. Trots att hans sista år präglades svår sjukdom vägrade han att släppa det som varit hela meningen med hans liv. Jazzen och att sprida den livsgläden till folket. Gugge var en sann predikare. Minnet efter honom outplånligt.
Club Jazz för övrigt bjuder som sagt internationell jazz.

Den första konserten består av musik av den unga kanadeniska pianisten Marianne Trudel, för sin egen septett. Marianne Trudel har en bred bakgrund, trots sin hittills relativt korta karriär, det första egna albumet med soloimprovisationer kom 2004. Hon har förutom sin jazzutbildning studerat musiketnologi, arrangering och klassiskt piano. 2007 vann hon den kanadensiska radions pris för bästa komposition och samma år deltog hon i Montréals kulturkonsulats turné och gjorde drygt tio konserter på olika kulturhus. Hon har släppt två album, varav det senaste Sands of Time är en liveinspelning med egen musik.
I kvällens andra konsert, som kommer från Estland, möts två instrument med väldigt olika historia och klang.Det blir musik för något i jazzsammanhang så ovanligt som elgitarr tillsammans med kantele, ett trekantigt cittraliknande  stränginstrument som är vanlig i östersjöfinsk folkmusik. Enligt legenden var det magikern Väinämöinen från Kalevala som byggde den första kantelen av käkbenet från en jättegädda och tagel från en trollhäst.
Tuule Kann är en av de mest aktiva estniska folkmusikerna och det gäller även för Jaak Sooär samtidigt som han är den ledande jazzgitarristen. De har spelat tillsammans i tio år i gruppen Eesti Keeled, som två gånger utnämnts till årets estniska folkmusikgrupp. De senaste tre åren har Jaak och Tuule turnerat som duo och debutalbumet Õhtu ilu/Beauty of the Evening släpptes 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".