Tisdag 12 maj 19.30-21.30 P2 Live: P2 Live: Jan Lundgren “Mare Nostrum" & Harald Svensson

Mare Nostrum:
Jan Lindgren: piano, Richard Galliano: dragspel och accordina, Paolo Fresu: trumpet
Konsert 6/4 2009 Konserthuset i Göteborg
Harald Svensson solo
Harald Svensson, piano 
Konsert 26/3 2009 från Swedish Jazz Celebration, Nefertiti, Göteborg

Veckans P2 live bjuder två konserter med tydlig europeisk   prägel. Om man med europeisk förstår en musik som mindre lutar sig tillbaka på en jazztradition där bluesen och swing är ständigt närvarande. Kort sagt musik som mer bottnar i europeisk tradition både klassisk och folklig. Det låter kanske som en motsättning men handlar mer om fruktbar korspollinering. Amerikansk och europeisk förutsätter varandra ökar möjligheterna till variation.Första och största delen av kvällens program utgörs av en konsert med gruppen Mare Nostrum i en inspelning från Konserthuset i Göteborg den 6 april. Det var en dryg vecka efter Swedish Jazz Celebration där man kunde höra den avslutande solokonsert med pianisten Harald Svensson på Jazzklubb Nefertiti.

På en jamsession på en festival i Japan för några år sedan möttes tre välkända musiker från tre europeiska länder. Tycke uppstod genast och idén till projektet Mare Nostrum föddes. Mare Nostrum är latin och betyder ”vårt hav”. Det var också romarnas namn på  Medelhavet. Och begreppet har senare i historien dykt upp i nationalistiska sammanhang, i drömmar om ett stor-Italien. Men de drömbilder som framkallas av jazzgruppen Mare Nostrum är av ett betydligt mer sympatiskt slag. Det här är musik som kunde vara filmmusik men kräver någon film. Gruppens pianist är svenske Jan Lundgren som  hemmapubliken inte minst förknippar med hans jazzversioner av gamla svenska låtar på  trioskivan ”Swedish Standards” från 1997. Nyligen kom uppföljaren ”European Standards” med ett överraskande urval av musik från hela Europa. Bland annat en cover på synthlegenderna Kraftwerks låt ”Computer Liebe”. Närmast bredvid Lundgren på scen står den franske dragspelaren Richard Galliano. Han är en pionjär på sitt instrument och  tillsammans med argentinaren Astor Piazzolla den kanske mest betydande dragspelaren någonsin. Han har flera projekt där han spelar Piazzollas musik. Hans meritlista är kilometerlång - han har vunnit massor med internationella priser och spelat med många av de allra största. I Mare Nostrum spelar han också accordina, ett litet knappförsett  blåsinstrument, som låter nästan som munspel.   Snudd på lika  prisbelönt och meriterad är gruppens lyriske trumpetare, italienaren  Paolo Fresu. En del P2-lyssnare kanske kommer ihåg honom som deltagare i pianisten Lars Janssons Nordic Meeting-projekt år 2000. På Konserthuset denna kväll spelar Fresu mestadels flygelhorn. Det  har en mjukare och rundare klang än trumpeten, och det är nåt som  passar den här gruppens smeksamma musik utmärkt. Musiken är både originalmusik av  medlemmarna och traditionella sånger med anknytnig till Mare Nostrum. 
I den avslutande delen av kvällens konsert blir det solopiano. Lyssnade du på Jazzradions sändningar från Swedish Jazz Celebration i Göteborg så är det möjligt att du har hört den redan. Den här konserten med Harald Svensson sändes nämligen direkt torsdagen den 26 mars från Jazzklubb Nefertiti. Harald Svensson ensam med en flygeln hör inte till vanligheterna men det är ett format som passar honom bättre än de flesta. Att spela solo är en konst och en utmaning också när det gäller piano. Det räcker inte att bara kunna sitt instrument man måste också vara bekväm med en situation där man är utlämnad till sig själv och sin egen musikaliska fantasi.Harald hör till de som trivs och bjöd på en lång, böljande fri improvisation.
Harald Svensson växte upp i Stockholm, men har bott i Göteborg i många år. Han var en av de kreativa krafterna bakom Entra, Sveriges kanske viktigaste jazzgrupp under 80 och 90-talen. Sen dess har han bl a belönats med Jazz i Sverigeutmärkelsen. Han har också turnerat land och rike runt med Peps Persson.