Tisdag 19 maj 19.30 Perspectives 2009 Xavier Charles solo – Peter Evans solo – Clayton Thomas soloRaymond Strid & the 2 Thomases


Xavier Charles
, klarinett
Peter Evans, trumpeter
Clayton Thomas, kontrabas
Raymod Strid & the 2 Thomases
Raymond Strid, trummor, Pat Thomas, piano,  Clayton Thomas, kontrabas
Konsert 6/3 Box 2 och Box 1 Culturen, Västerås
 


 Perspectives festivalen i Västerås har alltid varit en märkvärdig tillställning. Utmanande för den ”goda smaken” och utvidgande för den som drabbas. Precis som all god och stor konst helt kravlös. Förkunskaper för den som lyssnar kan förstås vara bra men är inget krav.
”Svårt? Inte för någon som är det minsta öppen för hängivna musiker som förenar bländande teknik, djup musikalitet och en vilja att kommunicera.”
Både frågar och svarar Andreas Engström i tidskriften Nutida Musik.

  Perspectives blir alltid starkast som konsertupplevelse live. Ibland är musiken så svag att den inte finns utom i sammanhanget. Du hör egentligen bara dig själv. Ibland så stark att inga andra ljud kan existera. Du upphör att existera uppgår i tordönet. Du hör inte dig själv. För radiobruk tvingas vi välja bort. Det är svårt att förmedla total tystnad i radio som inte misstas för sändningsavbrott. Tordön är lättare. För det här nedslaget på Perspectives har vi emellertid ing a sådana problem.  Men oavsett är det rekommenderat att lyssna på högsta möjliga volym med intensiv uppmärksamhet.
Perspectives 2009 i Västerås är en festival för kreativ musik. Kreativiteten och nyskapandet handlar faktiskt mycket om att utforska de enskilda instrumenten. Deras möjligheter att med eller utan elektroniska tillsatser producera ljud och klanger långt bortom de som instrumentuppfinnarna någonsin hade tänkt sig. Kvällens program handlar särskilt om trumpet, klarinett och kontrabas. Vi kan presentera tre av världens ledande på respektive instrument den amerikanske trumpetaren Peter Evans , tasmanske basisten Clayton Thomas och franske klarinettisten Xavier Charles. Det dom lockar ur sina respektive instrument finns inte beskrivet i de vanliga läroböckerna. Basisten Clayton Thomas – ej att förväxla med Blood Sweat and Tears sångaren David C T hör vi också i ett gruppsammanhang i en ad-hoc trio med trumslagaren Raymond Strid som sammankallande. Raymond hade faktiskt en dubbelroll på festivalen som presentatör och musiker.
Trion består förutom Raymond och Clayton Thomas av en pianist. En av de mest intressanta av dagens brittiska pianister Pat Thomas .Konstellationen kallas kort och gott Raymond Strid and the 2 Thomases. Det låter kanske som namnet på en rockgrupp från 60-talet men inte musikaliskt.