Fredag 22 maj 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Oriental Wind/Karnataka College of Percussion

Ramamani,  sång, Mr Mani,  mridangam,
Karthik,  ghattam
Okay Temiz, trummor/slagverk, Bobo Stenson, piano, Christian Spering,kontrabas, Lennart Åberg,  saxofoner/flöjt
Konsert 16/4 Jazzklubb Fasching Stockholm

I veckan återupplevs en succé som utspelade sig på förra sommarens festival i Istanbul, fast den här gången möts öst och väst, nord och syd på svensk mark. Grupperna Oriental Wind och Karnataka College of Percussion möttes för första gången för snart trettio år sedan, på den indiska jazzfestivalen Jazz Yatra 1980 och det uppstod en fascination för varandras musik. Oriental wind har funnits som grupp sedan 1970-talet med saxofonisten Lennart Åberg och den i Istanbul födde slagverkaren Okay Temiz i centrum, med pianisten Bobo Stenson och i början var även trumpetlegenden Don Cherry medlem. Men det var Temiz som bildade Oriental Wind, som funnits i såväl en turkisk som den här svenska upplagan.

Okay Temiz studerade slagverk och timpani vid det statliga konservatoriet i Ankara och har sedan 1955 varit professionell musiker med ett unikt sound. I slutet av 1960-talet träffade han den då sverigebaserade trumpetaren Maffy Falay (bland annat medlem av Radiojazzgruppen) som gjorde ett starkt intryck på honom.
De bildade gruppen Sevda som blandade turkisk folkmusik med jazz. I Sverige träffade Okay Temiz Don Cherry och Oriental Wind bildades 1974, med målet att blanda europeiska instrument som violin, saxofon, flöjt, klarinett, bas och piano med de turkiska instrumenten zurna, ney, kaval, ud, saz, gayda och sipsi. I början var även basisten Palle Danielsson medlem, men nu är det Christian Spering som håller i kontrabasen.
Den indiska slagverksgruppen Karnataka College of Percussion bildades 1964 i Bangalore i Indien av Sri T.A.S. Mani som ett institut för utbildning i klassiska indiska slagverksinstrument och sydindisk musik. Institutet har producerat både indiska och utländska slagverkare av världsklass och när Karnataka College of Percussions sydindiska musik möter turkiskt, afrikanskt och jazz hos Oriental Winds uppstår ett unikt kulturmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".