Tisdag 5 maj 19.30-21.30 P2 Live: Marilyn Cripsell Group Erik Oscarsson Quintet - Akira Sakata Trio

Marilyn Cripsell Group   
Marilyn Crispell, piano, Palle Danielsson, kontrabas
Lina Nyberg, röst, Joakim Milder, tenorsaxofon
Konsert 6/3 Box 1, Culturen, Västerås
Erik Oscarsson Quintet
Virginia Genta, saxofoner,  flöjt, röst, Mats Äleklint, trombone, Erik Oscarsson, piano, Johan Berthling, kontrabas, Raymond Strid, trummor
Konsert 5/3 Box 1, Culturen, Västerås
Akira Sakata Trio
Akira Sakato, altsax, Darin Gray, kontrabas, Chris Corsano, trummor
Konsert 7/3 Box 1, Culturen, Västerås
“.Perspectives i Västerås är verkligen en triumf för den icke-kommersiella konsten. Perspectives är också ett svar till de som menar att den alternativa kulturen, den ”svåra konsten”, bara når ett fåtal ”, summerade Andreas Engström Perspec-tives festivalen i tidskriften Nutida musik och han var inte ensam. Hela festivalen kunde följas i blogg på nätsajten soundofmusic.nu och Jazzradion spelade in. I det här första programmet med musik från Perspectives 2009 koncentrerar vi oss på två av Nya Perspektives konstanter de 10 år projektet har funnits. Vi toppar anrättningen med en japansk legendar saxofonisten Akira Sakata trio.

Han har i princip aldrig hörts live utanför Japan utom som medlem av pianisten Yosuke Yamashita Trio på 70-80-talet.I Sverige aldrig och den här konserten var festivalpremiär för hans Tokyaobaserade trio. Till hans egenheter hör att han också är en ledande marinbiolog.
När det gäller konstanterna handlar det om amerikanske piansten Marilyn Crispell. Hon har inte bara varit en ständig gäst under Nya Perspektivs vardagsverksamhet utan vid varje festival fått ett specialuppdrag att leda ett nytt projekt varje gång. Det här var hennes tredje. Inbjudna gäster den här gången var Joakim Milder, Lina Nyberg och Palle Danielsson
Den yngre konstanten är pianisten Erik Oscarsson. Bördig från Östersund.där han tidigt visade intresse för jazzmusik och spelade på ett sätt som påminde om en ung Bill Evans. När han kom till Västerås och började hänga Nya Perspektiv konserterna var det ingen som kände till det.  Men efter ett tagbörjade det gå upp för initiativtagaren  Lennart Nilsson, f ö pianist själv, att Erik spelade piano och erbjöd honom att spela på Nya Perspektivs ungdomskvällar. Han häpnade. Då hade Erik också supit in influenser från Per-Henrik Wallin och började låta som ett mellanting mellan honom och Cecil Taylor. Efter att i flera år utsatts för allt större utmaningar fick han i år inleda festivalen på  huvudscenen Box 1 men kvintett som bestod av trumslagaren Raymond Strid, basisten Johan Berthling och en ung italiensk sensation Virginia Gemma på saxofon och trombonsnillet Mats Äleklint –Årets Zachau stipendiat. Dom inleder den här första rapporten från Perspctives 2009. 

Perspectives 2009 i Västerås är en festival för kreativ musik som vuxit fram ur  musikprojektet Nya Perspektiv. Det startade  i Västerås 1999 av den då tidigare Villagechefen Lennart Nilsson. Jazzradion har varit samarbetspartner sedan starten så utvecklingen har gått att följa i SR P2. Idén och syftet är att presentera ny musik, framför allt improviserad och musik i gränsområdet mellan olika musikgenrer, och kombinationer av musik-dans, musik-poesi och musik-bildkonst. Projektet råkade sammanfalla med skapandet av ett kommunalt kulturcentrum för alternativ kultur Culturen. Stavat med Cu eftersom det inrymdes i en gammal elektrisk fabrik. Culturen med sina två scener stora Box 1 och lite mindre box 2 har varit Nya Perspektivs hemarena sedan starten. Vartefter har projektet svällt ut till att bli ett unikt nationellt projekt. Även om merparten av artisterna är internationella storheter så har man också satsat på unga ännu inte helt etablerade framför allt genom att erbjuda en konsertscen. I oktober 2004 arrangerades en fyra dagars festival ”Perspectives 2004” med underrubriken ”Fight global stupidity”med Mats Gustafsson som konstnärligt ledare. Festivalen drog fulla hus i Västerås och fick stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Samarbetet fortsatte med en 2 dagars festival i mars 2007 med ett vidagat perspektiv. Underrubriken då ”Fight local stupidity” var ett slags markering mot lokala bidragsmyndigheter som inte riktigt insett värdet av att vidga de musikaliska perspektiven och horisonten  till Västerås. I början av mars i år var det så dags för den tredje Perspectives festivalen med mottot ” Fight (y)our stupidity”, bekämpa den egna dumheten. Alltså en lite mer ödmjuk hållning men fortfarande med högsta möjliga svansföring vad gällde innehåll och artister. Självklara storheter som Peter Brötzmann, Barry Guy  blandades med i Sverige totalt okända nykomlingar på den internationella scenen. Artister helt under den svenska musik och upplevelseradarn. Dessutom både kända och okända svenskar och ett östasiatiskt japanskt specialfokus. Vi kommer att presentera merparten av detta  och börjar med 2 program i maj. Program 2 hör vi den 19 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".