Fredag 15 maj 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Emilio Solla y Afines & The Stoner

Emilio Solla y Afines
Emilio Solla , piano, Gorka Benitez, saxofon / flöjt,
Carlos Morera, bandoneon, David Gonzalez,  kontrabas, David Xirgu,  trummor.
Konsert 1 / 4 Jazzklubb Fasching, Stockholm
The Stoner Nils Berg, tenorsaxofon, basklarinett, flöjt,
Jonas Östholm, piano, Nils Ölmedal, kontrabas, 
Jon Fält, trummor.
Konsert 25/3 Trädgår’n, Göteborg
I veckans P2 Live: Club jazz möter vi en av de främsta representanterna för Buenos Aires moderna musikscen, pianisten Emilio Solla med bandet Afines och förrförra Jazz-i-Sverigeartisten Nils Bergs egensinniga grupp The Stoner. Emilio Sollas musik är jazz med rötter i argentinsk tango och folklore. Han föddes i Mendoza, Argentina, började studera piano i Buenos Aires som åttaåring.
Emilio ser sig själv som en evig student, både när det handlar om att spela och när han komponerar. Han har bland annat studerat i Spanien och USA och är även klassiskt skolad, men det som ligger honom närmast hjärtat är musiken från den nordvästra delen av hemlandet och han är sedan början av 1990-talet en förgrundsgestalt inom fusionen mellan modern jazz och traditionell tango. Han har arbetat professionellt som musiker sedan 1983, med nedslag i allt mellan rock, jazz och tangon.

1986 flyttade Emilio Solla till Barcelona och han har sedan dess både varit gästsolist hos skotska Edingburgh Chamber Orchestra och lett sitt eget tangostorband, The Afro Latin Jazz Orchestra. Han har gett ut fem album i eget namn. Fram till 1994 var han en viktig del av den nya argentinska musikscenen tillsammans med grupper som arbetade med en fusion mellan argentisk musik och nya tendenser och fick uppskattning för vad han gjorde av Astor Piazolla.Sedan flytten till Katalonien för fortsatta studier blev han en viktig del av spanskt jazzliv. Den grupp han presenterar i konserten från Jazzklub Fasching i veckans Club Jazz är faktiskt en spansk all-star ensemble. GORKA BENÍTEZ (1965) spelar tenorsax och kommer från Bilbao, och ses rent av som en av de bästa i Spanien men har utmärkt sig också utomlands i exempelvis New York - Flamenco Reunion och Mingus Dynasty Big Band. DAVID XIRGU (1964) är från Barcelona och spelar trummor. Vid sidan av Jorge Rossy den internationellt mest renommerade av de spanska trumslagarna. Han drygar också ut inkomsterna från det nyckfulla jazzlivet som slagverkare i bl. a. operaorkestern i Barcelona. DAVID GONZALES spelar kontrabas och är en av de mest populära basisterna. CARLOS MORERA (1960) är landsman med Emilio Solla och spelar bandoneon. Han är firad solist över hela världen. Solla flyttade nyligen från Spanien till New York, där han har sitt band The New York Tango Project och regelbundet spelar på jazzklubben Smalls. Musiken inspireras av dansen och som Solla själv säger:- Jag blir misstänksam mot musiker som inte dansar. Han har en själabroder i veckans andra konsert.
Nils Bergs grupp The Stoner firade utgivningen av sitt fjärde album ”Hat music”, samtidigt som skivbolaget Hoob Records firade fem år. Festligheterna utspelade sig på Trädgår’n i Göteborg i samband med årets Swedish jazz celebration. Gruppen har funnits sedan 2004 och Nils säger att en konsert med ”The Stoner ska vara som en bra thriller; spännande, vacker och oförutsägbar.” Nils Berg, som var Jazz-i-Sverigeartist 2007 har skrivit ny musik för sin grupp som mer än väl representerar en ung falang av svensk jazzmusik. Arbetet med skivan gjordes under något speciella förutsättningar, Nils ville ge bandet ett nytt perspektiv och tog med sig The Stoner till den tjeckiska landsbygden, där skivan spelades in under några dagar i en liten studio. Nils säger att han helst vill göra ”musik som får lyssnaren att dansa.” The Stoner består av Nils Berg på tenorsaxofon, basklarinett och flöjt, trummisen Jon Fält, Nils Ölmedal på bas och pianisten Jonas Östholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".