Tisdag 26 maj 19.30-21.30 P2 Live: Tolvan Big Band Tarantula Suite & Epstein/Grönberg project

Epstein/Grönberg project: Oscar Grönberg, piano, Ed Epstein, barytonsaxofon, Paul Hinz, bas, Gilbert Matthews, trummor 
Konsert 11/10 -08 Yllan Kristianstad Jazzfestival 2008
Tolvan Big Band Tarantula Suite
Saxofoner/Träblås:
Helge Albin, Ulf Holmström, Inge Petersson,, Cennet Jönsson, Bernt Sjunnesson
Trumpeter/Flygelhorn: Anders Gustafsson, Christer Gustafsson, Roy Wall, Fredrik Davidsson, Peter Asplund
Tromboner: Vincent Nilsson, Olle Tull, Ola Åkerman, Ola Nordqvist, Björn Hängsel
Piano/Keyboards: Jörgen Emborg, Kontrabas: Patrik Albin
Trummor: Lennart Gruvstedt
Konsert 14/4 Viktoriateatern, Malmö

I kvällens P2 Live Jazz ska vi få vara med om en världspremiär! Saxofonistenoch kompositören Cennet Jönsson har skrivit helt ny musik för Tolvan BigBand och den framfördes på Victoriateatern i Malmö den 14 april. Vi har också ett förband Grönberg/ Epstein Project i en inspelning från Kristianstad Jazzfestival 2008. En gränsöverskridande grupp ur flera aspekter. Pianisten Oscar Grönberg och basisten Paul Hinz tillhör den unga generationen jazzmusiker och saxofonisten Ed Epstein (som från början kommer från USA) och trumslagaren Gilbert Matthews (bördig från Sydafrika) tillhör en något äldre generation av jazzmusiker. En grupp som alltså inte bara överbrygger generationsgränser utan också nations- och rent av kontinentgränser. Huvudnumret i kvällens P2 Live är alltså Tolvan Big Band med helt ny musik ”Tarantula Suite” komponerad av Cennet Jönsson. Från att ha varit en av orkesterns namnkunniga solister har han mer och kommit att bidra till orkesterns repertoar. "Tarantula ” är hans hittills störst upplagda verk för Tolvan.

  ....”ett fullständigt makalöst stycke musik …….. fullt av färgsprakandeöverraskningar och häftiga vändningar, men roligt, lekfullt och mycketvackert mellan varven” – så skrev Skånska Dagbladets recensent Jan Olson om Tarantula Suite. I programmet får vi höra Cennet själv berätta om musiken och hur den kom till.

    Tolvan Big Band började som ”En Tolva Skåne”  i slutet av -70 talet. En orkester som spelade för cybaritiska studenter på Akademiska Föreningen i Lund och som Helge Albin 1983 transformerade till ett annorlunda storband. Det började på Kristianstad Jazzfestival med Dizzy Gillespie som gästsolist. Så här beskrev Helge Albin sin syn på Tolvan i ett program för Swedish Jazz Celebration.

- Jag ser inte Tolvan Big Band som ett enda stort band. Jag ser det som en lång rad mindre grupper.  

Alltså: det är sällan hela Tolvan arbetar samtidigt, i stället avlöser olika smågrupper och solister varandra i en och samma låt. Kanske kan man förtydliga Helge Albins relation till Tolvan genom att likna det med en konstnärs förhållande till färg. För hur många målare skulle låta sig nöja med bara en eller två färger? Speciellt om de kan få så många fler med några enkla handgrepp ...

Med det synsättet har Helge Albin revolutionerat storbandstänkandet, och såväl Michael Brecker som Dave Liebman har inte tvekat att kalla Tolvan Big Band för "världens modernaste storband" eller ge sig ut på turné med dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista