Onsdag 24 juni 12.30-13.30 P2 Live:Swedish Jazz Celebration 2009 Jan Lundgren Trio

Jan Lundgren, piano, Mattias Svensson, kontrabas, Zoltan Csörsz Jr, trummor
Konsert 25/3 Stenhammarsalen, Göteborg

Onsdagarnas sommarserie med konserter från Swedish Jazz Celebration 2009 i Göteborg rullar vidare. I den här serien sänder vi i första hand  de konserter vi av olika anledningar inte hann med eller bara nuddade vid i våra direktsändningar i mars . Vi direktsände 15 timmar och har sedan dess sänt ytterligare ett antal. AV sommarens 12 är det bara Martina Almgrens beställningsverk – Freedom of Movements – som sänt i sin helhet tidigare. Den konserten sänder vi om 14 dagar. Den här gången blir det ett nedslag  på Konserthusets Stenhammarsal med pianisten Jan Lundgren Trio.  
Jan Lundgren är inte bara en musikernas musiker. Han är en fantasifull och mycket lekfullt elegant tekniker med öron känsliga för detaljer. Han fogar ständigt samman olika musikaliska influenser till nya helheter. Han kan helt enkelt inte låta bli. Han förstår nästan instinktivt hur andra gör. Någon har kanske hört hans solopianoprojekt som hyllar jazzens pianister. Det handlar inte om att plagiera snarare om att det assimileras till Jan Lundgren. Ska man tala om någon stark influens däremot tror jag McCoy Tyner ligger nära.

Jan Lundgren är en av våra mest inspelade musiker med starkt renommé både i USA och i Europa. För ett par år sedan sällade han sig till svenskarna på tyska ACT etiketten.
2007 kom två mycket olika plattor plattor. Den ena "Mare Nostrum" med italienske trumpetaren Paolo Fresu och franske dragspelaren Richard Galliano. Den gruppen hörde vi i  Jazzradion i en konsert från Konserthuset i Göteborg för en månad sedan. Den andra var ett slag nutida besök i renässansen. "Magnum Mysterium" är ett samarbete med basisten Lars Danielsson och Gustaf Sjökvists Kammarkör. Den musiken kommer vi att kunna höra från Stockholms Jazz Fest i mitten av juli.
Till Göteborg och Swedish Jazz Celebration kom Jan Lundgren med ny trio och med ny skiva i bagaget "European Standards". Den är en uppföljare till gamla trions "Swedish Standards" från slutet av förra seklet. Där tolkades för jazzmusik ovanlig svenska musik. Ett slags uppdaterad "Jazz på Svenska", European Standards är minst lika överraskande vad gäller låtblandningen. Tyska syntpopikonerna Kraftwerks "Computer Liebe" kommer att avsluta dagens konsert med trion där basisten Mattias Svensson, som var med i den allra första Jan Lundgren Trio har återkommit. På trummor hör vi en relativt ny bekantskap Zoltan Czörsz Jr. Han har hört till de unga lovande på Malmö scenen under några år numera hög tid att stryka ung och lovande. Det är ett fullt utvuxet trumspel.