Tisdag 18 augusti 19.30-21.30 P2 Live: Joshua Redman Trio & Christian Scott Quintet på Umeå Jazz Festival 2008

Joshua Redman
Reuben Rogers, bas, Joshua Redman, saxofoner, Brian Blade, trummor
Konsert 24/10 2008
Tidigare sänt 24/10 2008
Christian Scott Quintet
Christian Scott,trumpet,Matt Stevens,gitarr, Milton Fletcher,piano,Chris Funn,bas,
Jamire Williams,trummor
Konsert 25/10 2008
Tidigare sänt 25/10 2008

Officiellt tar somamrtiden slut i Sveriges Radio den här veckan. Det hindrar inte oss från att fortsätta ett par veckor till med vår sommarfestival för ett par internationella kioskvältare. Ikväll med  musik från Umeå jazz Festival av två klart lysande stjärnor. Joshua Redman är etablerad sedan många år Christian Scott däremot är mer av en Shooting Star  - stjärnskott.
Det som hände Joshua Redman var anmärkningsvärt. Han hade just tagit juridikexamen på prestigefyllda Harvard med högsta betyg. Han var medlem i elitistiska Phi Beta Kappa- sällskapet där bland annat 17 amerikanska presidenter varit medlemmar.
Men så ställde han upp i och vann the Thelonius Monk Competition och jazzgenerna slog ut i full blom. Men det var inget han växte upp med. Hans far Dewey Redman, en av de stora saxofonisterna, var en frånvarande far. Joshua växte upp med sin mor. Att han började spela saxofon var kanske mer än en slump men han lärde sig själv. Far och Son lärde egentligen känna varandra först när sonen redan var etablerad i mitten av av 90-talet. Ska man tala om influenser så är det nog Sonny Rollin som ligger närmast. Bara det att han kom till Umeå -festivalen med en pianolös trio. Skivan han hade med i bagaget då var också ett slags kommentar till en Rollinsklassiker ”Way out West” från 50-talet.
Joshuas skiva hette”Back East” och markerade att han flyttade tvärtom, från Californien till New York. En del av materialet från den skivan spelades i Umeå men också ny musik från en kommande skiva.

I den andra delen av kvällens konsert blir det musik med trumpetaren Christian Scott Quintet. En grupp som besökte Sverige första gången för lite drygt ett år sedan strax efter hans amerikanska genombrott. Han är 25 år numera men han har redan hunnit skaffa sig en skara  fans också i Sverige. Hans musik är mörkare än Joshuas.  Hans genombrotts album ”Anthem” behandlade ångesten över vad Katrina gjorde med hans hemstad New Orleans.  Musiken andas både både förtvivlan och hopp. Det är ju också drag som man gott kan förknippa med traditionell New Orleans musik. Det vackra har skavanker är inte så bildskönt men desto uttrycksfullare. Smärtan är en del av helheten.
Det finns också New Orleans förebilder för hans trumpetton, King Oliver, Louis Armstrong, Terence Blanchard och Wynton Marsalis. Det finns ett socialt patos i Christians musik som anknyter till 50-60-talens Black Power utan att var så militant. Det är musik på största allvar.