Tisdag 20 oktober 19.30-21.30 P2 Live: Josef&Erika - Third Stream - Franska Trion live på Swedish Jazz Celebration i Göteborg

Josef och Erika
Josef Kallerdahl: bas, sång ‑ Erika Alexandersson: sång, harmonium
Konsert 27/3 2009 Nefertiti, Göteborg
Third Stream
Lina Nyberg: sång ‑ Klas Nevrin: piano ‑ Fredrik Ljungkvist: klarinett
Konsert 27/3 2009 Nefertiti, Göteborg
Franska Trion
Matti Ollikainen: sång, piano ‑ Victor Furbacken: bas ‑ Thommy 
Larsson: trummor
Konsert 26/3 2009 Nefertiti, Göteborg
Kvällens P2 Live bjuder på inte mindre än tre konserter från årets Swedish Jazz Celebration på Nefertiti i Göteborg. Tre konserter som på tre mycket olika vis smälter samman jazz med andra genrer. Först jazz möter singer‑songwriterpop med Josef och Erika, om därefter mer nutida konstmusik med Third Stream och  till handlar det om vad som händer när jazz möter boogie‑woogie med Franska trion.
Nära och intimt. Innerligt och skört. Det är ord som ofta används för 
att beskriva duon Josef och Erika. Och när instrumenteringen är bas, 
röst och harmonium blir det inte fråga om de stora gesterna och de svulstiga arrangemangen. Nej, då gäller det att söka inåt, in i musikens mikrokosmos. En liten värld där möjligheterna finns men är svåra att urskilja. Där man arbetar fram sitt uttryck med pincett eller nanoteknik. Där genial minimalism är granne med torftighet. Och när musiken väl ska presenteras har man har inget att gömma sig bakom. Så mycket viktigare blir det då att melodierna bär och att idéerna håller. Och det gör dom för Josef och Erika. Gruppen har med sin mix av jazz och pop rönt välförtjänt uppskattning både för sina skivor och sina konserter alltsen starten 2001. Den senaste skivan Small small small small sounds blev Grammisnominerad och bland turnémeriterna märks framträdanden i både New York och Paris.

Jazzen och den klassiska musiken har haft ett ömsesidigt utbyte av idéer och influenser sen tidigt 1900‑tal. Men det har också alltid funnits puritaner på ömse sidor som inte velat se sin musik utspädd av andra genrer. Den amerikanske kompositören och musikern Gunther Schuller tyckte därför att det fanns behov av att definiera en helt ny genre. 1957 myntade han begreppet Third Stream för att beteckna den musikaliska strömning som rann mitt emellan jazzens och den klassiska musikens flodfåror. Tongivande musiker och kompositörer inom Third Streamrörelsen var bland andra Jimmy Giuffre, Gil Evans och George Russell. Det är väl knappast så att Third Stream har levt kvar som fristående genre, men den har ändå gjort ett viktigt avtryck i jazzhistorien. Och den har också gett namn åt nästa konstellation vi ska lyssna till. Här kommer en Third Streamvariant anno 2009, där standardlåtar från 1900‑talets första hälft möter nutida kompositions‑ och improvisationsmusik. Lina Nyberg, sång ‑ Klas Nevrin, piano och Fredrik Ljungkvist, klarinett. Bandet heter alltså Third Stream.
Sista avdelningen i kvällens program handlar om fusion av helt annat slag. En sammansmältning av jazz,  boogie woogie och blues. Framförd på Tornedalsdialekt. Ja, det är  nästan så osannolikt som det verkar. Franska trion låter sig inte beskrivas, den måste upplevas. Det kunde man göra här i P2 redan hösten 2008, men nu blir det alltså en ny chans i och med denna inspelning från Nefertiti den 26 mars, alltså också under Swedish Jazz Celebration. Gruppens sångare och pianist är det oefterhärmliga originalet Matti Ollikainen från Ullatti i Gällivare kommun. Med sig har han halvfranske Victor Furbacken på bas och krutpaketet Thommy Larsson på trummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".