Umeå Jazz Festival 2009 Live Torsdag 22 oktober 19.00 -22.30 Fredag 23 oktober 21.30-24.00 Lördag 24 oktober 19.30-24.00

Umeå Jazz Festival Live  i SR P2 Live är lika mycket tradition som älgjakten.
Också att den utspelar sig helgen innan Allhelgonahelgen . I fjol firade man 40-årsjubileum med klang och jubel utan tankar på den nyss exploderande finanskrisen. I år är den högst kännbar och med huvudsponsor med huvudvärk och ”second thoughts”. Mindre budget betyder färre konserter men lika hög svansföring. Umeå utsågs ju till en av Europas kulturhuvudstäder 2014. Så det finns framtidshopp!
”Med ekot av legenderna ringande i hjärtat och med örat mot de samtida uttrycken, skapar Umeå jazzfestival en spelplats för konstnärligt nyskapande. En praktfull skara internationella och nordiska artister samlas i Umeå.” för att nu citera festivalledningen.
Umeå Jazzfestival grundades 1968 och har under åren utvecklats till en av svensk jazz viktigaste plattformar för livemusik. Festivalen presenterar årligen mer än 70 konserter och engagerar flera hundra regionala, nationella och internationella musiker. Till festivalen hör också seminarier, workshops och ”open rehearsals” interaktiva processer och en mångfald av upplevelser som gör festivalen till en attraktiv mötesplats för både artister och lyssnare oavsett ålder och kön.Till sakramenten hör också institutionen Årets Hedersgäst.
Vår hedersgäst detta år är en musiker och levande legend som genom sitt unika spelsätt skapat ny standard för trumspelet inom den moderna jazz- och improvisationsmusiken. För norrmannen Jon Christensen har som få trumslagare utvecklat ett helt eget och omisskännligt sound. Med utgångspunkt i sin K-Zildjian cymbal bygger han klangvärldar och rytmiska magnetfält med tillsynes steglös puls som får musik att sväva, svänga och röra sig i riktningar som vi inte trodde vara möjliga.”
Få prov på det i direktsändningen på lördag med Jon Christensen som medlem i finska harpisten Iro Haarla. Festivalen inleds annars precis som vår liverapportering inleds annars med Frank Zappa och Norrlandsoperans Symfoniorkester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".