P2 Live: Torsdag 22 oktober 19.00 -22.30 NOSO goes Zappa Rudresh Mahantappa "Samdhi" Live på Umeå Jazz Festival 2009

NOSO - Norrlandsoperans symfoniorkester
Solist: Paul Crossley, piano. Dirigent: Rumon Gamba.
a) Edgar Varèse: Octandre.
b) John Adams:
Eros för piano och orkester.
c) Igor Stravinsky: Scherzo a la russe.
e) Frank Zappa:
Naval aviation in art/ Uncle Meat, G Spot tornado, Peaches en regalia, Be-Bop Tango.
Direktsändning från Norrlandsoperan, Umeå.
Rudresh Mahantappa Codebook Samdhi
Rudresh Mahantappa, altsax, David Gilmore, gitarr, Rich Brown, bas, och Damion Reid, trummor.
Direktsändning från jazzklubb Studion, Umeå.

Frank Zappa har en stark ställning i Umeå. I mitten på 80-talet fanns en orkester i stan som kallade sig Zappstitutes under ledning av slagverkaren Göran Täljebäck. De gjorde makalösa covers på Zappa . – i det bandet spelade också då två fjuniga ynglingar Mats Öberg och Morgan Ågren. De hade lärt sig Zappa både fram och baklänges. Några år senare hoppade de in som gäster vid en Zappa konsert i Stockholm, Det imponerade så pass att de bjöds in att spela med Zappa i USA och turnera och faktiskt bli en del av den internationella Zappakonspirationen.  Kort sagt den historiska bakgrunden finns. Göran Täljebäck finns kvar i Umeå som en konstant men inte bara han. Här finns också andra, innanför festivalorganisationen, som fick för sig att övertyga Symfoniorkestern vid Norrlandsoperan att ägna sin inledande konsert åt musik av Frank Zappa. Det är Ali Askin som har arrangerat Zappas musik för stor orkester. Dirigenten Rumon Gamba arbetar till vardags med Reykjaviks symfoniorkester. Pianosolisten Pail Crossley upptäcktes av tonsättaren Olivier Messiaen som också har undervisat honom. Det blir också annat än än Zappa i den konserten. Minst lika omvälvande och banbrytande musik av Igor Stravinski , Johan Adams och Edgar Varése.

För den som inte får nog av underhållande och halsbrytande musik, udda taktarter och ordnat  virtuost kaos med detta kan se fram mot fortsättningen  direkt från Jazzklubb Studion på Umeå Folkets Hus. Sverigepremiär för en av de mest spännande saxofonisterna i dagens jazz den amerikansk indiske saxofonisten Rudresh Mahantappa. Tyvärr heter han så och det är lika bra att lära sig på en gång, Han presenterar sig med  sitt aktuella projekt Codebook.
För att citerar The New Yorker, Rudresh är lika amerikansk som Barak Obama och äppelpaj född i Boulder, Colorado Men han har sydindiska rötter. Det är dom han numera utforskar i Codebook.i efterhand så att säga. Vägen dit har gått via alla annan musik han jobbat med och influenser från Steve Colemans M-Base. Det var med ett Guggenheim fellow stipendium han fick möjlighet att besöka och utforska sina anfäders musikkultur i sydindiska Karnataka. Det mötet klassiska indiska musiken gav en ny inriktning och bäddade för genombrottet.  som världsledande improvisationsmusiker. Rudresh Mahanthappa är idag en av USA:s mest kreativa och omtalade musiker i den yngre generationen. 2009 listetta i Down Beats omröstning Rising Star - Alto sax och Musician of the year, Han är 38 år. CodeBook kombinerar Rudresh komplex melodik och rythm från både sydindiskt musikarv och amerikansk jazztraditionen, i ett elektroakustiskt format där altsaxen med div elektronik, elgitarr, elbas och drummor skapar grunden. Sin musikmix kallar han Samdhi som på Sanskrit betyder det förenande men också intervallet mellan dag och natt. Historien om Rudresh Mahanthappa skrivs alltjämt. Ta chansen att ta del av ett av de inledande kapitlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".