Tisdag 10 november 19.30-21.30 P2 Live: M & M McCoy Tyner Trio SJF 2009 Maggi Olin – Ingrid Jensen Nordic Connect

McCoy Tyner  Trio med Bill Frisell
Special Guest: Gary Bartz
McCoy Tyner, piano, Bill Frisell, gitarr, Gary Bartz, altsax
Gerald Cannon, bas, Eric Kamau Gavatt, trummor
Konsert 16/7, Skeppsholmen Stockholm Jazz Fest 2009
Maggi Olin - Ingrid Jensen Nordic Connect I
Maggi Olin, piano, Ingrid Jensen, trumpet
Mattias Welin, elbas, Jon Wikan, trummor
Konsert 24/9, Jazzklubb Studion,  Umeå

I tisdagens P2 Live blir det en dubbelkonsert med pianistiska förtecken. På den en pianopallen har vi en av den moderna pianojazzens verkliga legendarer McCoy Tyner. I somras gästade han Stockholm Jazz Fest på Skeppsholmen med sin trio och med gitarristen Bill Frisell som annonserad gäst. När de äntrade scenen den 17 juli fanns det ytterligare en gäst altsaxen Gary Bartz. Hur det här mötet avlöpte hör du alltså i kvällens konsert. Av en händelse som ser ut som en tanke hörde vi ju också Gary Bartz med Miles Davis Band anno 1971 från Belgrad i onsdags. På den pianopallen sitter Maggi Olin. Hon var inte ens var född när McCoy revolutionerade pianospelet med John Coltranes kvartett 1960 men har naturligtvis både hört och inspirerats av honom.
Här möter vi henne med den grupp hon 2004 bildade med de två kanadensiska systrarna Jensen, trumpetspelande Ingrid och saxofonisten Christine. De kallar sig Nordic Connect och det är samarbete som pågått i gott och väl 15 år på båda sidor Atlanten. Ofta inom ramen för Maggi Olin Band numera formaliserat till Nordic Connect. Maggi berättar om det i programmet man kan också läsa om det på www.ingridjensen.com som är den officiella hemsidan kopplad till ArtistShare.

Även om alla skriver musik för gruppen blir det i den här konserten huvudsak musik av Maggi Olin. På jazzklubb Studion i Umeå var f ö Nordic Connect en kvartett med Ingrid Jensens elektrifierande och ibland elektrifierade trumpet i förgrunden. Bas, ja faktiskt elbas i den här konserten, spelar Mattias Welin som ju också var med i Maggi Olin Band. Trumslagaren Jon Wikan har norskt påbrå men kommer annars från Alaska så namnet Nordic Connect är alltså en ganska bra beskrivning på de yttre förutsättningarna. Kanske också på personkemin.
I det avseendet såg konstellationen McCoy Tyner Trio med gitarristen Bill Frisell som gästsolist på Skeppsholmen både spektakulär och överraskande ut. Det såg på papperet ut som oförenliga storheter men var det i verkligheten inte alls. Bill Frisell som ju ansågs spela framtidens gitarr idag redan i början av 80-talet sätter visserligen fortfarande agendan men vet också hur man kombinerar kontraster och kan sin jazzhistoria precis som McCoy Tyner. McCoys historia är bara längre. Han revolutionerade ju pianospelet genom att kombinera hela jazzpianotraditionen från stride till be bop. Dessutom djupt förankrad i afrikansk musiktradition mer rytmisk än melodiös. Expansivt flödande och repetitiv – böljande musik våg efter våg som i ett rus – rytm mot rytm – överlagring ger innehåll och sammanhang. Närmast ett slags religiöst rituell musik som får sin förlösning i extasen.
McCoy var ju faktiskt inte bara pianist hos John Coltrane. Han var kanske en grundförutsättning för att förstå John Coltranes 60-tal. man knappast förstå det moderna jazzpianot efter slutet av 50-talet utan McCoy definitivt inte Keith Jarrett och knappast heller Bobo Stenson eller för den delen Maggi Olin.Så i tisdagens konsert har du alla chanser att uppdatera dig på alla fronter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista