Fredag 20 november 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen:Euroradio Jazz Season 2009 Carla Bley-Norrbotten Big Band

Steve Swallow, elbas, Billy Drummond, trummor,Tim Hagans, trumpet
Konsert22/10 Jazzklubb Fasching,  Stockholm , 24/10 Idunteatern, Umeå   

När pianisten och kompositören Carla Bley presenterar sin konsert tillsammans med Norrbotten big band och basisten Steve Swallow och trumslagaren Billy Drummond säger hon att det enda som hon kan säga på svenska är Bergmans ”¬¬Jag spelar schack med döden.” Och hon komponerar som om det vore på liv och död, flera av hennes instrumentala stycken har dessutom teman som tangerar ämnet. Bley flyttade från Kalifornien som sjuttonåring och hamnade på Birdland i New York, där hon arbetade en tid som cigarettflicka. Det var där som hon mötte förre maken Paul Bley, som också var den som uppmuntrade hennes komponerade. Under 1960-talet spelade hon in flera av sina kompositioner och fick bland annat uppmärksamhet som innovativ kompositör i gruppen Jazz Composers Guild, som i sin tur utvecklades till Jazz Composers Orchestra. Via samarbeten med musiker som Michael Mantler, Don Cherry, Jimmy Giuffre, Charlie Haden och inte minst Steve Swallow har hon fortsatt att utforska både små och stora ensembler. Det här projektet, som blev en turné genom Sverige och Finland, bjöd hon på både nya och äldre arrangemang från sin långa karriär som kompositör, pianist, organist och storbandsledare. Hon berättar att hon var imponerad av Norrbotten Big Band, men att hon också fick kämpa för att lyfta fram solister som inte var lika vana att ta plats. En som är van att stå framför NBB är förstås trumpetaren och konstnärlige ledaren Tim Hagans, men här fungerade han som en solist i orkestern, även om han faktiskt fått en specialskriven Bley-komposition. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".