Tisdag 1 december 19.30-21.30 P2 Live: PULSSLAG The Other Trio på Studion Bonus: Nordic Connect II

The Other Trio
Jonathan Fritzén, piano, Robert Erlandsson, kontrabas, Kristian Fredmark, trummor

Konsert 17 november Jazzklubb Studio Umeå
Maggi Olin - Ingrid Jensen Nordic Connect II
Maggi Olin, piano, Ingrid Jensen, trumpet
Mathias Welin, elbas, Jon Wikan, trummor

Konsert 24/9, Jazzklubb Studion,  Umeå

Piano har ett slags huvudroll i tisdagens P2 Live med musik från två olika tillfällen på Jazzklubb Studion i Umeå. Vi ska dels höra den andra delen av en konsert med Maggi Olin i samarbete med kanadensiska trumpetaren Ingrid Jensen i deras gemensamma Nordic Connect. Dels en ny pianotrio som kallar sig för The Other Trio som var ute på Pulsslagsturné i november och gjorde succé vart de kom. Också i Umeå! En ursäkt så god som någon att fundera över fenomenet pianotrio.
Det handlar inte bara om e.s.t eller Bobo Stenson Trio. Det har det aldrig gjort. Det är trångt bland pianotrior. Det verkar dessutom rent av vara lite av en svensk specialitet. Där finns också Lars Jansson, Anders Persson, Ludvig Berghe, Jakob Karlzon med flera eller för att nu gå längre tillbaka Bengt Hallberg, Åke Johansson  och en annan JohanssonJan som var på väg mot en strålande internationell karriär men blev en folkhemsk Jazz.på Svenska Johansson.
Enligt standardformuläret är det pianisten som ”äger” trion. e.s.t med sina initialer och små bokstäver var ett slags halvt undantag och ett slags markör. The Other Trio kan möjligtvis ha lärt av det exemplet och valt att inte peka ut pianisten Jonathan Fritzén redan i gruppnamnet. I vart fall understryker namnet det faktum att pianotrio i första hand är en gruppdynamisk process. Vilka medarbetare en pianist väljer och antal år tillsammans är minst lika avgörande som namnet på pianisten eller primarien för att göra jämförelse med den klassiska stråkkvartetten. Vad det nu än handlar om så inte är det falsk blygsamhet. 

”Den där andra trion” kan mycket väl komma att bli ett slags varumärke som fungerar också för de som ändå aldrig kommer ihåg vad saker heter men minns musiken. Fram till för en månad sedan var de inte ens den där andra trion utan ett så gott som oskrivet blad. Efter konserten på Jazzklubb Studion i Umeå summerade Pierre Martin sin recension i Västerbottens Kurien med att han ”nominerar The other trio till årets roligaste upptäckt”.Alexander Agrell i Malmö var inte mindre lyrisk i Sydsvenska Dagbladet  Det måste vara gruppen e.s.t. som befriat den svenska jazzpianotrion. ….  på 2000-talet har det dykt upp en rad nya triogrupper med samma sorts musikaliska attityd …… Jazz med en direkthet i leveransen som känns tankad på rock- och popsidan, även om musikerna råkar vara gediget nerskruvade i jazzmyllan.
Stockholmsbaserade och mycket hörvärda The Other Trio är ett av dessa band. Gruppen har förstås liksom sina attitydkollegor även ett eget sound och spelstil … ger plats för oväntade vändingar och klanger och … spelar ofta med en cool precision, ekonomiskt. …..här kommer inte många onödiga tonflöden, och alltihop låter väldigt vitalt. ”
  Det där med kopplingen till e.s.t har de förmodligen hört sedan de började för ett par år sedan och blev The Other Trio.  Eller som Pierre Martin konstaterar i sin recension av konserten: ”The other trio är en ung uppstickare i pianotrioformat som liknats vid EST:s, Esbjörn Svensson trios, nyskapande musik som både lät enkelhet och fantasi genomsyra i grunden enkla melodier. Egentligen är gruppen mer än en pianotrio, man skulle lika gärna kunna kalla dem bastrio eftersom basisten Robert Erlandsson skrivit många av de detaljrika kompositionerna. Eller kanske kallar vi dem för en trumtrio för att spegla att slagverkaren Kristian Fredmark gör enastående insatser med blandrytmerna. Men visst, pianot dominerar och Jonathan Fritzén är en enastående begåvning som både tar för sig och ger.”
Missade du trions Pulsslag i november har du chansen att göra samma upptäckt själv i kvällens konsert som också bjuder på den den andra delen av konserten med  Maggi Olins och Ingrid Jensens Nordic Connect. Del I finns fortfarande kvar i 30-dagars arkivet. Så här skrev vi då:”Här möter vi Maggi Olin  med den grupp hon 2004 bildade med de två kanadensiska systrarna Jensen, trumpetspelande Ingrid och saxofonisten Christine. De kallar sig Nordic Connect och det är samarbete som pågått i gott och väl 15 år på båda sidor Atlanten. Ofta inom ramen för Maggi Olin Band numera formaliserat till Nordic Connect, Utförligare uppgifter finnspå  ingridjensen.com som är den officiella hemsidan kopplad till Artist Share. På jazzklubb Studion i Umeå var Nordic Connect en kvartett med Ingrid Jensens elektrifierande och ibland elektrifierade trumpet i förgrunden. Bas, ja faktiskt elbas i den här konserten, spelar Mattias Welin som ju också var med i Maggi Olin Band. Trumslagaren Jon Wigan har norskt påbrå men kommer annars från Alaska så namnet Nordic Connect är alltså en ganska bra beskrivning på de yttre förutsättningarna. Kanske också på personkemin.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista