Fredag 4 december 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På Scen: Euroradio Jazz season

Glenn Miller revival med Slovenska radion och televisionens storband.

Sångsolist Nusa Drenda.
Konsert 30/10 Linhart hall, Cankar Cultural Centre, Ljubljana, Slovenien.
Twin Town
Kristaps Vanadzins, klavuiaturer, Marcis Auzins, gitarr, Maris Jekabsons, saxofoner, Edvins Ozols, bas och Alexandr ”Shultc” Merzlikin, trummor och slagverk.
Kristaps Vanadzins trio: Kristaps Vanadzins, klavuiaturer, Andris Grunte, double bass och Kaspars Grigalis, percussion.

Konsert 27/11 Studio 1, Lettiska radion i Riga, Lettland.

I veckans P2 Live: Club jazz med Pierre Martin ska vi till Slovenien och Lettland för att lyssna på två konserter ur den europeiska radiounionens jazzserie Euroradio jazz season.
Den slovenska sändningen kommer från Ljubljana och består av en hyllning till Glenn Miller. Det är den Slovenska radion och televisionens storband som tillsammans med sångerskan Nusa Drenda framför arrangemang av Emil Spruk. Och det är även Spruk som leder orkestern som kallar sig för ett av världens äldsta storband, den har funnits sedan 1945. Här får Glenn Millers musik en något ovanlig skrud och framförs som reggae, ska, hip-hop, funkjazz, samba och jazzrock. En av anledningarna till valet av kompositör är förstås att Glenn Miller skulle ha fyllt 105 år i år och att det är 65 år sedan hans död, endas fyrtio år gammal.
Kvällens andra konsert kommer från Lettland och kretsar kring den unge pianisten Kristaps Vanadzins. Tjugotvå år gammal och ledare av både en egen trio och kompositör och arrangör föri ensemblen Twin towns. Twin towns leds av den Ukrainske slagverkaren Alexandr “Shultc” Merzlikin som bildade gruppen för tre år sedan av Lettlands unga jazzlejon. Gruppen framhäver medlemmarnas individuella improvisationer inom en modern fusion av groovebaserad funkjazz.