Tisdag 15 december 19.30-21.30 P2 Live: Stockholm Jazz Festival 2009 Roy Hargrove Big Band Kristin Amparo Band

Roy Hargrove Big Band Roberta Gambarini sång, Roy Hargrove trumpet
Trumpeter: Darren Barrett, Frank Green,Tanya Darby, Greg Gisbert Tromboner: Jason Jackson, Michael Dease,Vincent Chandler, Max SiegelSaxofoner: Justin Robinson, Bruce WilliamsKeith Loftis, Norbert Stachel, Jason Marchall Jonathan Batiste, piano, Ameen Saleem,basMontez Coleman,trummor,, Saul Rubin,gitarr
Konsert 16/7 Stora Scenen  Skeppsholmen, Stockholm
Kristin Amparo Band
Jakob Gustavsson, Elin Larsson, saxofoner, Kristin Amparo, sångMax Thornberg, bas, Carl Ottosson, trummor,Gunnar Åkerhielm, piano
Konsert 16/7 Nya Scenen, Skeppsholmen, Stockholm

Det var ju en härlig jazzfest på Skeppsholmen i somras. Massor av bra musik. En del direktsändes när det hände i mitten av juli. Nu dags att plocka också bland sådant som låg utanför våra sändningsfönster. Lysa upp tillvaron nu när hösten är som mörkast. Det är bara en vecka kvar till midvintersolståndet så vi passar på att plocka fram tre konserter.
Dag Arnesen Trio hör vi på fredag i ett Club Jazz som också hyllar Bob Brookmeyer som blir 80 på lördag. Här i tisdagens P2 Live bjuder vi två konserter som råkade utspela sig efter varandra samma väldigt soliga eftermiddag dag på Skeppsholmen. Ta det gärna som ett löfte om ljusare tider. Det är bara bara lite drygt 6 månader kvar till nästa Stockholm Jazz Fest. Den sammanfaller snudd på med Kronprinsessans Bröllop.  ”Jazz is Love” ,  det har man vetat i Umeå i 40 år. Dags för Stockholm att upptäcka det.
Den 16 juli i år blev det ”kärlek” vid första ögonkastet mellan publiken och de två inledande akterna Kristin Amparo BandNya Scenen och trumpetaren Roy Hargrove och hans storband på Stora Scenen. För Roy Hargrove var det som att återvända i triumf till en scen och festival han nästan haft klippkort till sedan början 90-talet. För Kristin Amparo var det mer av debut i större sammanhang. 

Genombrottet kom för två år sedan när hon och hennes band vann musikhögskolornas tävling
för unga grupper Jazzfest vid Swedish Jazz Celebration i Stockholm 2008. I år tilldelades hon det stora Alice Babs stipendiet med motiveringen
"Med intagande karisma och stark känsla för såväl jazzens historia som dess nutid skapar Kristin Amparo innerliga tolkningar och djärv improvisationskonst över ett brett stilistisk spektrum."
Det handlar nu inte bara om rösten det är också Kristin musik och texter.
Trumpetaren Roy Hargrove Big Band visade sig vara rena glädjechocken inte bara för storbandsälskare. Orkestern var möjligtvis välbekant för de som brukar åka till New York men ett oskrivet blad för de flesta andra. Roy Hargrove själv är ju däremot välkänd för svensk jazzpublik också Skeppsholmens. Han har varit flitig besökare ända sedan han dök upp som Lee Morgan inspirerat Young Lion i början av 90-talet – upptäckt av Wynton Marsalis. Han har sedan dess hörts i mängder av olika sammanhang. Senast han var Skeppsholmen var det snarast hip-hop och funk som gällde och han också visat upp kubanska trådar i sin musik. Alla typer av trådar löper samman i Roy Hargorves storbandskoncept som möjligtvis har rötter i Dizzys Gillespies storband från slutet av 40-talet men överlagrad också  med influenser från John Cotranes Africa Brass. Sedan Skeppsholmen har han blivit nominerad till en Grammy för årets solo på CD´n Emergence Skivan markerar på sitt sätt starten för hans storband. Orkesterns refrängsångerska Roberta Gambarini har också blivit Grammy nominerad på egen hand för ett eget album ”So in Love”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista