Fredag 18 december 22.00-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin Bob Brookmeyer 80 – Special Bonus: Dag Arnesen Trio

På Scen: Bob Brookmeyer med Lennart Åberg - Bobo StensonLennart Åberg Big Band II  Konsert 2/10 Uppsala Konsert och Kongress
Dag Arnesen Trio

Dag Arnesen, piano, Terje Gewelt, bas, Pål Thowsen, slagverk, percussion
Konsert 17/7 Auditoriet Moderna Museet Stockholm Jazz Fest 2009

Veckans P2 Live: Club jazz bjuder nyinspelad musik med den levande amerikanske jazzlegenden Bob Brookmeyer, Bobo Stenson och Lennart Åberg på tre man hand med musik av Bob Brookmeyer. Bob Brookmeyer, virtuos på ventilbasun, kompositör och jazzarrangör, firar sin åttioårsdag på lördag och Club jazz blir bland de första att gratulera honom. Vi firar genom att sända delar av den konsert som han gjorde tillsammans med Lennart Åberg Big Band i Uppsala den andra oktober.
Den grupp som Åberg satt samman är en lite större specialvariant av hans egen Grammisbelönade radiojazzgruppsliknande orkester. I den första delen presenterades Bob Brookmeyer både som ventilbasunist och som pianist på en av Uppsala konserthus nya flyglar. Vid den andra satt ingen mindre än Bobo Stenson. Stenson och Åberg är enligt Bob själv hans favoritmusiker och de har spelat tillsammans i några olika sammanhang under årens lopp, med Radiojazzgruppen och mindre ensembler och respekten är ömsesidig.
I den andra avdelningen hör vi Bob som solist i LÅB. Planen var att det endast skulle bli en konsert med storbandet i Uppsala, men medlemmarna i bandet var så entusiastiska att de såg till att också vara med på konserten på Fasching i Stockholm några dagar senare, trots att det inte var vare sig planerat eller hann annonseras.
Första delen av den här konserten sändes i P2 Live Jazz tisdag i mitten av oktober.
Som en bonus i veckans Club jazz blir det en konsert från årets Stockholm Jazz Fest på Skeppsholmen i Stockholm med den norske pianisten och kompositören Dag Arnesens trio.
Arnesen uppträdde redan i sexton års ålder som solist med den Bergens Filharmoniska Orkester. Sedan mitten av 70-talet har han varit ledare för många jazzgrupper: trion, kvartetter, kvintetter, en sextett och en septett och han har även komponerat musik till tre filmar.
Så här presenterades projektet ”Norwegian songs” i festivalprogrammet:


”Tillsammans med Terje Gewelt (bas) och Pål Thowsen (trummor och slagverk), har Dag arrangerat en samling traditionella norska melodier och folksånger, utöver två kompositioner av Edvard Grieg. De första sångerna presenterade Dag Arnesen Trio i det hyllade albumet Norwegian Song från 2007. Trion bestämde sig dock snart för att fortsätta utforska den rika floran av norsk folk- och klassisk musik.
Norwegian Song 2 är den logiska uppföljaren och återigen har trions mål varit att tolka dessa stycken på ett ärligt och kreativt sätt genom att använda jazzens och improvisationens språk, samtidigt som de strävar efter att behålla musikens innersta natur. Arnesen bevisar att han har kapaciteten att visa vördnad för de välkända norska barnssångernas troskyldiga rötter. Sångerna är också fast rotade i modern mainstream med rytmiska anspelningar på lätt bossanova, samba, och även Miles Davis!”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista