Tisdag 12 januari 19:30 P2 Live: Umeå Jazzfestival 2009 Håkan Kornstad Solo & Vincent Courtois Quartet & Linus Lindblom Kvartett

Håkan Kornstad Solo
Håkon Kornstad, saxofoner, träblås, live- elektronik
Konsert 23/10 Jazzlabbet, Umeå Jazz Festival 2009

Vincent Courtois Quartet
Vincent Courtois, cello, Jeanne Added , röst
Yves Robert, trombon, Francois Melville, trummor
Konsert 24/10 Studion, Umeå Jazz Festival 2009

Linus Lindblom Kvartett
Linus Lindblom, tenorsax, Nils Jansson, trumpet
Nils Ölmedahl, kontrabas, Christopher Cantillo, trummor
Konsert 23/10, Jazzlabbet, Umeå Jazz Festival 2009

Ett återbesök på Umeå jazzfestival som ägde rum i oktober och om vi ska tro  Orkesterjournalen  så var den 41:a upplagan en musikalisk fullträff.

Musik som vi inte redovisade live i oktober – två av de konserter som OJ apostroferar. Saxofonisten Håkon Kornstad solo och jazzkatten 2008 – året nykomling Linus Lindblom och hans kvartett mellan dom möter en fransk grupp under ledning av cellisten Vincent Courtois som andra plockade fram som det speciella russinet – sång, trombon, cello och trummor låter ju inte som middle of the road och var det inte heller snarare precis så egensinnig som vi vant oss att aktuell fransk jazz brukar vara.


Det är möjligt att Linus Lindbloms kvartett är mer typiskt svensk ” kompositionerna strängt hållna  -  med en regi som i det mindre formatet låter varje ton, fras och liv fyllas med variationsrika förskjutningar”, för att citera Bill Olsson i Orkester Journalen.  Linus avslutar den här triptyken och vi inleder med saxofonisten Håkon Kornstad ensam med saxofon och liveelektronik – dvs han är inte riktigt helt ensam  - allt är både väl förberett och slumpartat  - det är ett slags musicerande som var nästan omöjligt fram till för några år sedan (Karin Krogh gjorde liknande saker i slutet på 60–talet med hjälp av analogt bandeko) i takt med digitaliseringen håller möjligheterna att bli gränslösa. Här live på Umeå Jazz festival och experimentscenen Jazzlabbet  den 23 oktober.  

I den andra delen av konserten möter vi franske cellisten Vincent Courtois kvartett. Det är ju traditon med åtminstone en fransk grupp på Umeåfestivalen varje år. Vincent Courtois kvartett har också ett alternativt namn  ”What do you mean by silence" och sättningen är lite okonventionell med cello, trombon, trummor och röst. Man kan kanske säga att det dom gör är just det att utforska vad tystnad är egentligen. Men lite annorlunda än John Cages klassiska pianotystnad.  Trombonisten Yves Roberts har varit på sverigebesök tidigare med saxofonisten Francois Corneloup. Här med karismatiska sångerskan Jeanne Added som mestadels sjunger ordlöst. Trumslagaren heter Francois Merville.
Konserten inspelad på Studion den 24 oktober.

Vi avrundar det första återbesöket på fjolårets UJF med musik som ligger lite mer i  jazzens mittfåra men inte helt. Det handlar om Linus Lindblom Kvartett,  en pianolös kvartett med trumpet och saxofon och ett mycket naket musicerande. Det finns ingenstans att gömma sig. Gerry Mulligan och Ornette Coleman och deras grupper excellerade i detta på 50 talet och Charles Mingus i början av 60-talet. Linus Lindblom kvartett har hittat sin varition på temat.
Linus Lindblom utsågs till jazzkatt  för två år sedan och spelar saxofoner. Det är också hans musik. Nils Janson trumpet, Nils Ölmedal bas och Christopher Cantillo trummor.
Konserten inspelad på Jazzlabbet den 23 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".