Tisdag 19 januari 19:30 P2 Live: Inge Petersson Kvartett med gäster

Inge Petersson, saxofoner och basklarinett, Peter Tegner, gitarrer och elektronik, Mattias Hjort, kontrabas och Tina Quartey, slagverk.

Vokalgruppen Andetag med Diana Nuñez, Inger Ohlén Reingold, Lena Jungmark och Helen Melin.

Inge Petersson började spela saxofon redan vid 9 års ålder, han ville egentligen spela klarinett men det var fullt i den gruppen, alltså fick det bli altsax.

Intresset för jazz-musik kom under gymnasieåren och dom första saxofonhjältarna var Wayne Shorter och John Coltrane och musikaliskt finns rötterna i 60-talets jazzmusik.

Numera är väl Inge mest känd som musiker och flitigt lanserad solist i Tolvan Big Band. Han har varit med i Tolvan sedan 1987 och har sedan dess varit orkestern trogen. Hur det gick till när Michael Brecker gästade Tolvan får vi höra i kvällens program.

Mellan konserternas två avdelningar pratar jazzradions Ulf Rådelius med Inge Petersson i en blandad muntlig och musikalisk konversation.

Inge Petersson har alltid skrivit musik parallellt med sitt spelande och musiken i kvällens program är med något litet undantag ny- och specialskriven för just det här tillfället.

Så här säger Inge själv om sitt musikerskap:

"Jag har längtat efter att arbeta med min egen grupp under lång tid och äntligen tagit mej tid att förverkliga det nu. Sen tidigt 80-tal har jag tolkat andra tonsättares musik. Samtidigt har jag alltid skrivet och jobbat med min egen musik som mest fått sin avsättning i teatersammanhang eller musik för barn. Karakteristiskt för mig som musiker tror jag är rytmik och melodik.

Jag har alltid satt improvisationen och kommunikationen inom gruppen och med publiken i första rummet. Dynamik och variation är väldigt viktigt. Uttrycket har en spännvidd mellan minimalism och massor med energi.

Jag har valt musiker till min grupp som jag vet förstår det jag är ute efter och där kommunikationen kring musiken sker på ett intuitivt plan förutom att jag älskar deras sätt att spela på. Kvartettformatet har alltid tilltalat mig; samtidigt både stort och litet. I höst har jag som inspiration roat mig med att låta analysera min egen rösts övertoner och låta de avspegla sig i musiken. Där finns en fantastisk värld som vi alla bär inom oss, för det mesta utan att vara medvetna om det.

Öppenhet, spontanitet och en stor känsla för nuet är vad jag eftersträvar och när det stämmer, tycker jag att det är samma sak som vad jazz står för, för mig."

Producent och presentatör: Ulf Rådelius

Inspelat i Studio 7, Radiohuset i Malmö den 24/11 – 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista