Fredag 22 januari 22:15-24.00 P2 Live: Club Jazz med Pierre Martin På scen: Äkräs trio och Jon Hassell

Äkräs trio med Verneri Pohjola, trumpet, Markku Ounaskari, trummor, Kari Ikonen, piano/rhodes, melodika och Filip Augustson, bas från en konsert på Finlandsinstitutet 3/12 2009.

Jon Hassells Maarifa Street: Jon Hassell trumpet, keyboard, Eivind Aarset gitarr, bas, Jan Bang, sampler och Kheir-Eddine M'Kachiche, violin. Konsert Moderna museet, Stockholm jazz fest 2009.

Fruktsam jazzmemma i svensk-finsk trio på fyra personer.

I den finska hedniska mytologin var Äkräs fruktsamhetens gud, som styrde över både människornas och grödornas fertilitet. På gott och ont, för han kunde både ge dem som behagade honom av jordens växtlighet - och av andras förråd.

Äkräs bildades 2005 som ett jamband och har sedan dess turnerat i bland annat USA och Ryssland. Repertoaren spänner från klassiska jazzstandards och lugna ballader till Verneri Pohjolas och Kari Ikonens nya elektrojazzkompositioner och Ilkonen beskriver gruppen så här:

"Äkräs är en energiskt känslig, avantgardistiskt traditionell, färgstarkt behärskad, egenartat universell pianotrio som kokar ihop eget och lånat, bekant och exotiskt, färdiglagade och i flykten uppsnappade ljud – en läcker soppa med smak av bl.a. majsbröd och jambalaya, T-bone steak och ostkaka, köttbullar och memma, sötpotatismos, guava, vodka och surkål. Vi skapar en pikant och överraskande men stilfullt harmonisk musikalisk helhet. Och för att trion ska snudda vid det fullkomliga har vi tagit med trumpetaren Verneri Pohjola!"

Verneri Pohjola är en av Finlands mest välanlitade musiker, han är son till basisten Pekka Pohjola och spelar förutom i Äkräs i den anrika indieninspirerade progrockgruppen Quintessence, The Don Johnson Big Band, Silvio, Q-Continuum och leder The Ilmielikki Quartet.

Konserten spelades in på Finlandsinstitutet i början av december. Institutet är ett av sexton runt om i världen som arbetar för att synliggöra finländsk och sverigefinsk kultur.