P2 Live: Scott Hamilton Scandinavian Five

De nordiska länderna tycks genom jazzhistorien haft en speciell dragningskraft på amerikanska tenorsaxofonister. Dexter Gordon, Stan Getz och Albert Ayler är några av dem som under 50 och 60-talet slog ner sina bopålar i skandinavisk mark. En tenorist ur en yngre generation som också verkar ha ett gott öga till våra längd- och breddgrader är Scott Hamilton, som den 30 november i fjol besökte Göteborgs Konserthus med sin grupp Scandinavian Five.

Scott Hamilton är född 1954, men hans sound och spelsätt för snarare tankarna till ännu äldre tiders storheter, som Ben Webster och Lester Young. När han slog igenom i mitten på sjuttiotalet var det fusion och jazzrock som gällde. Att som ung musiker ägna sig åt den klassiska jazzen krävde att man gjorde det med stor hängivenhet och på en mycket hög nivå - i alla fall om man ville bli tagen på allvar. De kvalitéerna hade Hamilton och han har successivt lyckats göra den gamla swingstilen till sin egen och låter inte längre bara som en kopia av de gamla hjältarna. Han har varit en flitigt återkommande gäst i Sverige, inte minst i Göteborg. 

I sin nya skandinaviska kvintett omger sig Hamilton med två svenskar och två danskar. Mest namnkunnig, och inför Göteborgskonserten också affischnamn jämte Hamilton, är hemmaspelaren Ulf Wakenius på gitarr. Flyhänte Wakenius är kanske mest känd internationellt för sitt mångåriga samarbete med Oscar Peterson, men även resten av hans CV är mycket imponerande.

På piano hör vi Jan Lundgren, som ju framträdde här i P2 Live i fjol med sin egen grupp Mare Nostrum. Danmark har en stolt basisttradition och Jesper Bodilsen är den kanske klarast lysande stjärnan för närvarande. Han spelar också med den italienske pianisten Stefano Bollani, som vi kommer att få höra i P2 Live lite senare i vår. På trummor hör vi unge Kristian Leth, som de senaste åren etablerat sig ordentligt inom dansk swing och bebop. Tillsammans blir alltså dom här musikerna Scott Hamilton Scandinavian Five

Presentation: Johannes Lundberg

http://www.scotthamiltonsax.com/

http://www.myspace.com/jesperbodilsen

http://www.ulfwakenius.com

http://www.janlundgren.com

http://www.kristianleth.dk/