P2 Live: Anders Bergcrantz/Caecilie Norby Band med Al “Tootie” Heath, Kirk Lightsey & Daniel Franck

Kvällens P2 Live Jazz som ikväll tar oss med till Copenhagen Jazz House. Vi ska höra en konsert som spelades in den 28 november 2009. Musikerna för kvällen bildar en svensk/dansk/amerikansk kvintett. Det handlar om Django D’or pristagaren Anders Bergcrantz som spelar trumpet, Caecilie Norby från Köpenhamn, Danmark som sjunger, den amerikanske pianisten Kirk Lightsey - som faktiskt är europé numera – han bor nämligen i Paris. Daniel Franck som spelar bas kommer ursprungligen från Helsingborg men bor sedan många år i Köpenhamn... och jodå, visst är han bror till saxofonisten Thomas Franck.

Och så legenden bakom trummorna Albert "Tootie" Heath. Han bodde för övrigt i Stockholm under en period på 60-talet och spelade då en hel del på Gyllene Cirkeln bland annat tillsammans med Bernt Rosengren.

Al "Tootie" Heath är med sina 74 år den yngste av de berömda bröderna Heath som tillsammans och var för sig har varit en institution i jazzvärlden sedan slutet på 40-talet. Mellanbrodern Jimmy som spelar sax är idag 84 år och Percy som trakterade basen skulle ha fyllt 87 men tyvärr avled han i april 2005, två dagar före sin 82-årsdag.

Kvällens repertoar är hämtad ur jazzens standardrepertoar. Och att samlas runt den repertoaren är ett vanligt jazzmusikaliskt sätt att mötas som är väl beprövat och vedertaget på alla ställen där jazz spelas. Och med den kalibern av musiker som vi lyssnar på ikväll så blir det en härlig svängfest med spännande versioner av låtarna. "Old wine in new bottles" - jovisst, men ett välsmakande old wine. Spelhumöret var det inget fel på denna kväll och publiken på Copenhagen Jazz House var med på noterna – hela vägen.

I kvällens program får vi som en bonus också höra några nummer från Stockholm Jazz Festival av årgång 2009. Det blir några låtar som inte fick plats i den ordinarie sändningen i Club Jazz under hösten. Vi får lyssna på Elin Larsson Group i en inspelning från Moderna Muséets scen. Och förutom Elin själv som spelar saxofon består gruppen av Kristian Persson, trombon, Henrik Hallberg, gitarr, Niklas Wennström, kontrabas och Johan Käck, trummor.

Den som vill höra mer av Elin Larsson Group kan göra det på Stockholms konserthus under Swedish Jazz Celebration som kommer att gå av stapeln i april.

Och så ska vi lyssna till den norske pianisten Dag Arnesen. Han framträdde också på Moderna muséets scen den 17 juli 2009 och framförde då ett program döpt till Norwegian Songs och det handlar som rubriken anger helt och hållet om musik från Norge – alltifrån Grieg till norska folklåtar. Trion består av Dag Arnesen själv som spelar piano av basisten Terje Gewelt och trumslagaren Pål Thowsen.

Presentation: Ulf Rådelius