1 av 3
Midaircondo
2 av 3
Susanna & The Magical Orchestra
3 av 3
Johannes Lundberg

P2 Live: Susanna & The Magical Orchestra med Susanna Wallumrød och Midaircondo

En dubbelkonsert som rör sig i gränslandet mellan jazz, pop och electronica. Den var en del av den ambulerande internationella festivalen ISCM World Music Days som i höstas hölls i Göteborg, Växjö och Visby.

I första set hör vi norska Susanna & the Magical Orchestra och deras avskalade, välproducerade och fantastiskt vackra musik samt lite råare och mer kaotisk skönhet med göteborgsbandet Midaircondo.

Först Susanna & the Magical Orchestra. Bakom namnet döljer sig en duo med sångerskan Susanna Wallumrød och keyboardisten Morten Qvenild, som vi också kunde höra i P2 Live i höstas med trion In the Country. Den här gruppen har rönt stor uppmärksamhet internationellt inte minst för minimalistiska coverversioner på allt från Dolly Parton till AC/DC. Tre skivor har det blivit hittills. När dom skulle göra den senaste fyllde Wallumrød och Qvenild en släpvagn med synthar och inspelningsutrustning och åkte ut till en stuga i skogen och skrev låtar och spelade in. Musiken förädlades sen i studio med hjälp av producenten Helge Sten och några gästmusiker, bl a Mariam Wallentin från Wildbirds & Peacedrums. Resultatet, en skiva helt enkelt betitlad "3" släpptes några veckor före konserten på Nefertiti. Och det är materialet från den skivan vi framför allt får höra.


I andra set på Nefertiti spelar en annan duo med en färsk skiva i bagaget, göteborgarna Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve i Midaircondo. Deras musik bygger till stor del på improvisationer, som bearbetas och renodlas till mer eller mindre tydliga låtar. Ljudlandskapet är helt gränslöst, där blandas röster och akustiska instrument med samplingar av allt mellan himmel och jord. Och allt skruvas till och processas och loopas och blir till nån sorts elektronisk organism som lever sitt helt egna liv oberoende av genrer och konventioner.
Nya skivan Curtain Call gavs ut på eget bolag och har fått lysande recensioner från världens alla hörn, och det är också musiken från den skivan som ligger till grund för konserten.

Från ISCM World Music Days på Nefertiti i Göteborg den 25 september 2009 Susanna & the Magical Orchestra med Susanna Wallumrød: sång och keyboards och Morten Qvenild: keyboards samt Midaircondo: Lisen Rylander Löve: sång, sax, kalimba, elektronik, piano - Lisa Nordström: sång, flöjt, cittra, elektronik

Presentation: Johannes Lundberg


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista