1 av 3
Johannes Lundberg
2 av 3
Joshua Redman. SVT bild
3 av 3
Joe Lovano. Foto: Ken Franckling

P2 Live: James Farm med Joshua Redman

Ett amerikanskt stjärnbesök, saxofonisten Joshua Redman med en nystartad kvartett  under det lite kryptiska namnet James Farm. Joshua Redman har dykt upp  ganska ofta i Sverige och spelade faktiskt i Göteborg så sent som i somras under Kulturkalaset, då med sin trio. Men denna gång är det  alltså kvartettformatet som gäller.

Klassisk akustisk jazzkvartett,  med tenorsax plus pianotrio, en sättning som lätt kan kännas lite 
uttjatad rent klangmässigt och som verkligen kräver att man gör nåt av  den för att det inte bara ska bli en blek kopia av 60- och 70-talens  tunga kvartetter – som John Coltranes kvartett eller Keith Jarretts  två berömda kvartetter; den nordiska med bland andra Jan Garbarek och 
den amerikanska med Dewey Redman, vars son och instrumentkollega vi alltså ska få höra.


Joshua Redman och hans vänner i James Farm löser problemet på ett  mycket sofistikerat sätt med kompositioner som är nästan provocerande komplexa, både harmoniskt och rytmiskt, men som framförs lekande lätt.  Musikerna lyckas förena expressivitet med en enorm  hantverksskicklighet, som är helt nödvändig för att orientera sig i  snårskogen av udda taktarter, rytmiska lager och halsbrytande ackordväxlingar. Det räcker naturligtvis inte med att vara välutbildad för att göra bra musik, men medlemmarna i James Farm har i alla fall skaffat sig alla verktyg som behövs för att kunna göra precis den musik de vill. Alla bidrar med kompositioner och alla får stort utrymme solistiskt.


Vid trummorna sitter Eric Harland, som vi ju nyligen hörde med Rigmor Gustafssons kvartett i P2 live. Han lyckas som få andra skapa ett flödande sväng, helt oavsett taktart och tempo och var nog den som rev ner de våldsammaste applåderna i Konserthuset. På bas hör vi Matt Penman, född i Nya Zeeland, men sen 15 år bosatt i USA. Han är liksom Harland medlem i SF Jazz Collective, som gästade Fasching i Stockholm den 20 mars. Pianist är Aaron Parks, ett nytt stjärnskott, som just gjort solodebut på Blue Note. Och så då kvällens affischnamn, Joshua 
Redman på tenorsax. Han är upphöjd som få i sin generation och har 
spelat med många av de stora: Pat Metheny, Herbie Hancock, McCoy Tyner, för att nämna några.

 
James Farm debuterade så sent som i somras med en bejublad spelning på Montreals jazzfestival och har ännu inte släppt nån CD. Men om de bara lyckas hitta en gemensam lucka i sina fullspäckade almanackor kommer albumet att spelas in senare i år fick producenten Johannes Lundberg vet då han bjöds på tårta. Joshua Redman passade nämligen på att fylla 41 år under Göteborgsbesöket och en lätt förvånad jubilar fick höra Konserthuspubliken sjunga Ja må han leva när bandet kom tillbaka för extranummer. Den tusenmannakören får vi höra i programmet.

Som bonus får vi också lyssna till en annan fenomenal saxofonist, Joe Lovano och hans grupp Us Five. På trettondagsafton sände vi i P2 live lejonparten av Us Fives konsert på Nefertiti den 14 oktober i fjol, men allt fick inte riktigt plats. Vi får höra kvällens enda standardlåt, Billy Strayhorns My Little Brook Book. Joe Lovano, tenorsax, James Weidman, piano, Esperanza Spalding, bas  och Francisco Mela och Otis Brown på trummor.

Presentation: Johannes Lundberg


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista