P2 Live Jazz: Bobo Stenson Trio. Bobo Stenson, piano, Anders Jormin, bas och Jon Fält, trummor.

Bobo är en av världens största jazzpianister och trion som turnerar runt hela världen är ett av de tydligaste exemplen på den moderna svenska jazzens klang. Ändå är många av kompositionerna lånade, från klassiska kompositörer, Ornette Coleman och från den kubanske kompositören Silvio Rodríguez.

Pianisten Bobo Stenson bildade sin första trio redan för fyrtio år sedan. 1971 spelade han in första albumet på det tyska skivbolaget ECM. Bobo jämförs med namn som Keith Jarrett och Brad Mehldau. Även om Bobo håller en ganska låg profil här hemma i Sverige, så har han spelat med internationella stjärnor som Sonny Rollins, Stan Getz, Gary Burton, Don Cherry, Jan Garbarek, Tomasz Stanko, Charles Lloyd och George Russel för att nämna några.

Bobo Stenson trio i dess nuvarande form består sedan början av 1980-talet av Anders Jormin på bas och, sedan några år tillbaka, trumslagaren Jon Fält som ärvt trumpallen efter Paul Motian och Jon Christensen.

Veckans tisdagskonsert med Bobo Stenson spelade vi in i Umeå den nionde september i Folkets hus källare. Föreningen Jazz i Umeås mötesplats Jazz i studion, som den här kvällen presenterade en nystart med en ny generation eldsjälar i föreningsstyrelsen och med nytt tänk när det gäller hur konferenslokalen Studion varje vecka ska förvandlas till jazzklubb.

Bobo kommenterade glatt att det var ”kul att få inviga den nya klubben, jag var ju i princip med när den startade förra gången, för trettiofem år sen”.

Producent och presentatör: Pierre Martin