1 av 9
Donkey Monkey. Foto: pressbild.
2 av 9
Offpiste gurus. Foto: pressbild.
3 av 9
Tineke Postma. Foto: pressbild.
4 av 9
Tomasz Stanko. Foto: pressbild.
5 av 9
Lee Konitz new quartet. Foto: pressbild.
6 av 9
Omar Hakim. Foto: pressbild.
7 av 9
Elisabeth Kontomanou. Foto: pressbild.
8 av 9
Naoko Sakata trio. Foto: pressbild.
9 av 9
Magnus Broo. Foto: pressbild.
P2 Live Jazz: Umeå Jazzfestival 2010

P2 Live Jazz lördag 18.03-24.00 från Umeå Jazzfestival: Lee konitz, Elisabeth Kontomanou, Tomasz Stanko, Omar Hakim, Tineke Postma med mera!

Under en sex timmar lång direktsändning från Umeå Jazzfestival 2010 bjuder P2 Live Jazz på en gratis radiobiljett till Umeå jazzfestival. Den svenska och internationella jazzeliten finns på de fyra scenerna i Umeå Folkets hus och Sveriges Radio hårdbevakar festivalen!

Tineke Postma

En av festivalens höjdpunkter, som inte så många känner till än, är den holländska saxofonisten Tineke Postma. Hennes musik spänner från brittisk swing till finsk funk.

Hon är en virtuos på saxofon och en spännande kompositör och har gjort succé på de brittiska öarna och i USA med sin energiskt levande moderna jazz.  När hon inte turnerar runt världen med någon av sina två kvartetter undervisar hon på konservatoriet i Amsterdam.

Tineke Postma, saxofoner, Marc van Roon, piano, Frans van der Hoeven, bas och Andreas Fryland, trummor.

Tomasz Stanko Quintet

Årets hedersgäst på Umeå Jazzfestival, den polske trumpetaren Tomasz Stanko är en legend i sitt hemland och är nu i Umeå med en ny kvartett, med unga musiker från Danmark och Finland. Stankos karriär har på senare år åter skjutit i höjden och nya lyssnare har hittat den stillsamme polackens vackra musik.

Tomasz Stanko, trumpet, Alexi Tuomarila, piano, Jakob Bro, gitarr, Anders Christensen, bas och Olavi Louhivuori, trummor.

Donkey Monkey

Franska Eve Risser som stoppar sina nyfikna pianofingrar i strupen på Europeisk samtidsmusik tillsammans med trumslagaren Yuko Oshima som hämtar sin energi från den vibrerande japanska rockscenen. De fann varandra vid en festival i Alsace och då föddes The Donkey Monkey som bland annat gör improviseradhöghastighets-boogie woogie.

Eve Risser, piano och Yuko Oshima, trummor.

Anders Bergcrantz Kvartett

I torsdags hörde vi Anders Bergcrantz som gästsolist hos Norrlandsoperans symfoniorkester. Ikväll spelar han med sin egen kvartett. McCoy Tyner och Michael Brecker är några av Anders tidigare samarbetspartners kvartetten har formats av musik av John Coltrane och Miles Davis.

Anders Bergcrantz, trumpet, Robert Tjäderkvist, piano, Patrik Grundström, kontrabas och Ulrik Ording, trummor.

Elisabeth Kontomanou

Jazzsångerskan Elisabeth Kontomanou föddes i södra Frankrike som dotter till en grekisk mor och afrikansk far, hon växte upp på ett barnhem i Lyon, fick barn tidigt, flyttade till New York där hon sedermera flydde från bittra erfarenheter tillbaka till Frankrike - där hon slog igenom med dunder och brak. Hennes musik är fylld av betraktelser från verkligheten, av det goda och onda, det vanvettiga och magiska som finns runt omkring oss. 

Elisabeth Kontomanou bor sedan något år i Sverige men turnerar runt världen med sitt band och sin musik. I Sverige har hon endast gjort några få framträdanden. Hennes musik är lika internationell som hennes egna rötter: post-bop, afrikanska rytmer, new age och klassiska influenser.
Och vi lovar; ni kommer att beröras av en av jazzens riktigt stora röster.

Elisabeth Kontomanou, sång, Pelle Karlström, piano, Joey Belmondo, gitarr, Lars Ekman, kontrabas, Magnus Broo, trumpet, Fredrik Nordström, saxofon och Donald Kontomanou, trummor.

Naoko Sakata Trio

Japanska Naoko Sakatas göteborgstrio har kallats ”en egensinnig grupp med pondus, flöde, mognad och skönhet i såväl spel som komposition”. Det var juryns motivering då trion 2009 utsågs till vinnare av svenska uttagningen till Young Nordic Jazz Comets. Gruppen består av tre individuella röster som omfamnar lyssnaren med sina ljuslandskap, fyllda av skönhet och exploderande improvisationer.

Naoko Sakata, piano, Johan Birgenius, trummor och Anton Blomgren, kontrabas.

Samuel Hällkvist Center

Årets Jazz i Sverige-artist, Samuel Hällkvist hämtar inspiration från hårdrock, country och dansmusik och han struntar i musikaliska trender. I hembyn Gustafs i Dalarna var det hårdrock och metalmusik som gällde men en dag i tonåren hittade han en kvarglömd jazzskiva i cd-spelaren. Sedan var Samuel Hällkvists liv förändrat för all framtid. Han började spela gitarr, bildade band, kom så småningom in på div musikutbildningar. I dag lever Samuel Hällkvist i Köpenhamn och spelar i band som Television Pickup, Rhododendron String Band och 15,5. Under 2010 satsar han allt på Samuel Hällkvist Center.

Samuel Hällkvist, gitarr, Johannes Burström, bas, Joel Wästberg ,saxofoner och Knut Finsrud, trummor.

Lee Konitz New Quartet

Lee Konitz är enn 84 år ung legend och en av de sista levande hjältarna från jazzens 1940- och 50-tal. Dessutom en av grundarna till begreppet Cool Jazz, en återhållsam melodisk jazzform som utvecklades som reaktion till den heta bebopstilen.
Lee Konitz har spelat med alla storheter, inte minst Gerry Mulligan och  spelade altsaxofon på Miles davis "Birth Of The Cool" från 1950.

Konitz har gett ut 130 album och det kom förra året, lika samtida nu som då för  femtio år sedan.

Lee Konitz, altsaxofon, Florian Weber, piano, Jeff Denson, kontrabas och Ziv Ravitz, trummor.

Tesla

Slagverkaren och kompositören Ebba Westerbergs material inspireras av både folk- och konstmusik, men det är leken med rytmiska och melodiska idéer som skapar trions flödande energi och utgör dess styrka. Owe Almgren spelar elbas och Staffan Svensson trumpet.

Ebba Westerberg, slagverk, Staffan Svensson, trumpet och Owe Almgren, elbas.

Omar Hakim Group

Omar Hakim låg bakom Wheather Reports suggestiva rytmer och spelade på Stings skivor. Han har arbetat med både David Bowie och Madonna och är en av världens mest kända trummisar som blandar genrer obehindrat och självklart: jazz, rock, fusion, R&B. På senare år har han skapat nya tolkningar av musik av så skilda figurer som Judy Garland, Coldplay och Björk. Och vad som kommer att hända ikväll är det ingen som vet...

Omar Hakim, trummor, Bob Franceschini, saxofon, Chieli Minnucci, gitarr, Fredrik Jonson, bas och Scott Tibbs, keyboard.

Magnus Broo

Magnus Broo är en eftersökt sideman i både nationella och internationella konstellationer som den skandinaviska supergruppen Atomic, men i kväll axlar han rollen som bandledare. 
Gruppen består av två basister och en norsk trummis för att skapa den musikaliska värld som finns på nya skivan Swedish Wood.

Magnus Broo, trumpet, Håkon Mjåset Johansen, trummor, Joe Williamson och Johan Berthling, kontrabasar.

Offpiste Gurus

Offpiste Gurus är saxofonisten Fredrik Lundins och sångerskan Trinelise Væring gemensamma musikaliska vardagsbetraktelser och i bagaget har bandet sitt färska debutalbum.

Trinelise Væring, sång, Fredrik Lundin, saxofoner, Krister Jonsson, gitarr, Thomas Vang, bas och Jeppe Gram trummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".