1 av 3
Thommy Andersson Trio
2 av 3
Richie Beirach, Henrik Frisk och Anders Mogensen
3 av 3
Ulf Rådelius

P2 Live Jazz: Basisten Thommy Andersson Trio och den amerikanske pianisten Richie Beirach.

Från årets KOPASETIC-festival som arrangeras för 5:e året blir det två konserter från Victoriateatern i Malmö.

Först ut en trio som leds av basisten Thommy Andersson. Utbildad och boende i Köpenhamn. I sin trio har han pianisten Jacob Anderskov och trumslagaren Peter Nilsson som är en av grundarna till musikerkollektivet KOPASETIC.

Trion har funnits som grupp sedan slutet på 90-talet och deras musik beskivs i programbladet som både kalejdoskopisk och minimalistisk och i fritt improviserade sekvenser svävar gruppen stundtals i telepatiskt samspel.

Ikväll sätter vi också fokus på Richie Beirach – pianist från New York. Han har spelat med storheter som Stan Getz och Chet Baker och har genom åren jobbat tätt ihop med saxofonisten David Liebman och i grupper som Lookout Farm och kvartetten Quest.  

Richie började spela piano redan vid 5 års ålder – men inte förrän i tonåren fick han upp ögon och öron för improviserad jazzmusik. Fram tills dess handlade det enbart om Mozart och Beethoven, men när han hörde pianisten Red Garland insåg han att improvisation och jazz var hans framtid.

Saxofonisten Henrik Frisks samarbete med  Richie Beirach startade redan på 90-talet och i kvällens konsert har dessa herrar också involverat den danske trumslagaren Anders Mogensen.

Vi kommer att höra orginalkompositioner av Richie Beirach och Henrik Frisk men också musik av Wayne Shorter och John Coltrane.

Musiktekniker: Bo Kristiansson, Hans Larsson och Mattias Miselli.

Producent och presentatör: Ulf Rådelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".