1 av 3
Caroline Henderson. Foto: José Louis Alcaine
2 av 3
Presentatör Lina Langendorf
3 av 3
Joscho Stephan. Pressbild

Caroline Henderson på Fasching och Joscho Stephan på Uppsala Gitarrfestival

P2 Live Jazz bjuder på en konsert med sångerskan Caroline Henderson. Hon är född i Stockholm men flyttade 1983 till Danmark och det är också där hon har sin bas.

Caroline Henderson har under sin karriär släppt nio skivor i eget namn och har bland annat tilldelats en Grammis i Danmark för bästa vokalplatta 2007. Och det var i och med det här priset som Caroline Henderson slog igenom som jazzsångerska även internationellt. Till Fasching kom hon med en kvartett bestående av några av Danmarks främsta jazzmusiker och konserten innehåller både smakfulla tolkningar av jazzstandars men också egna kompositioner och nya tolkningar av låtar av artister som Tom Waits och Nick Drake.

Uppsala Gitarrfestival på Uppsala Konsert Kongress i Oktober 2010 gästades bland andra av den uppmärksammade tyska gitarristen Joscho Stephan och hans trio. 2010 firades ju 100-års jubileumet av Django Reinhardts födelse och det firade Joscho Stephan genom att släppa en hyllningsplatta till Django Reinhardt med namnet Django Nuevo. Lite oväntat innehåller skivan inte ett enda spår med musik av Django Reinhardt utan på den här skivan har Joscho Stephan laddat Gypsy Swingstilen med helt nya stilistiska element och influenser. Joscho Stephan har också många andra gitarrister som inspirerat honom genom tiderna förutom Django Reinhardt t ex Chet Atkins, Jimi Hendrix, Wes Montgomery och Paco De Lucia. Han säger också att han aldrig har varit någon helt autentisk Gypsy Swing-musiker. Han utgår ifrån den stilen men han vill också skapa en egen musikalisk röst med flera influenser och idéer som han vill krydda musiken med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista