1 av 4
Jon Fält. Foto: Johan Ljungströn SR
2 av 4
Ulf Rådelius
3 av 4
Jacob Karlzon Trio. Foto: Stephen Freiheit
4 av 4
Loïc Dequidt Trio. Foto: Michele Giotto

Godbitar från Swedish Jazz Celebration 2010

Vi går återigen på festival tillsammans, och än en gång handlar det om Swedish Jazz Celebration – denna genomlysning av hur den svenska jazzen låter och hur den mår. I april 2010 bjöds det på svensk jazzmusik i alla upptänkliga former på Fasching, Kulturhuset och Konserthuset.

Festivalens två sista dagar gick av stapeln på Konserthuset och det vi ska höra ikväll presenterades på den scenen som fanns i Aulinsalen och där bjöds det på inte mindre än 11 konserter under de här kvällarna. Publiken var fulltalig och väl balanserad när det gäller ålder och kön...kanske med en övervikt åt det yngre hållet.

Det känns glädjande att kunna konstatera att det finns en publik för den nya unga jazzmusiken. En jazzmusik som spretar åt en massa olika håll och hämtar inspiration från många olika musikaliska källor och kulturer.

En jazzmusik som ibland är lättlyssnad men ibland kan vara svår att tränga in i.

En jazzmusik som ibland faktiskt kräver både koncentration och kunskap av lyssnaren.

En jazzmusik som ibland slår publiken på käften och ibland stryker lyssnaren medhårs.

En jazzmusik som ibland innehåller all elektronik du kan önska dig och ibland är helt akustisk.

En jazzmusik som bevisar att det finns ett stort behov av att uttrycka sig på ett personligt sätt med hjälp av musik. Ett behov hos både musiker och lyssnare som känns nog så viktigt i dessa "likritningens" tider då det gäller att passa in i ett kommersiellt musikaliskt landskap för att kunna överleva...

Först ut ikväll är Loïc Dequidt Trio - en skånsk pianotrio som leds av pianisten Loïc Dequidt. Ursprungligen från Frankrike men numer verksam utifrån staden Lund. Han beskriver sin musik så här: Mina låtar är alla präglade av resor jag gjort, människor jag träffat. Det kan vara en romsk rytm eller nordindisk stämning. Allt försöker vi i trion ta vidare i fria, modala eller tonala improvisationer, som bygger på ett nära samspel med vidöppna öron.

Tillsammans med honom hör vi basisten Mattias Hjort och trumslagaren Peter Nilsson.

Den andra grupen för kvällen har det behändiga namnet Ljungkvist/Broo/Williamson/Fält. Det handlar förstås om saxofonisten Fredrik Ljungqvist, trumpetaren Magnus Broo, kontrabasisten Joe Williamsson och så trumslagaren och slagverkaren Jon Fält. Fyra musiker som är väl etablerade både på den svenska och även internationella jazzscenen. Men det här är första gången som dom gör någonting tillsammans. Det vi får höra ikväll är två kollektiva improvisationer eller ska man säga kompositioner som görs i stunden. Vad man än kallar det så är det lyhört och lekfullt och oerhört musikaliskt.

Vi avslutar kvällen med att lyssna till Jacob Karlzons Trio, och i den trion ingår basisten Hans Andersson och trumslagaren Jonas Holgersson.

Jacob Karlzon fick under Swedish Jazz Celebration 2010 en jazzkatt med rubriken "Årets Jazzmusiker", och för inte så länge sedan fick han Django d'Or priset i klassen Contemporary Star of Jazz. Han har utan tvekan haft ett bra år och är sedan skivdebuten 1992 en stark och personlig röst i det svenska jazzlandskapet. Han spelar flitigt på hemma i Sverige och utomlands. En musiker som finner sig tillrätta i en mängd olika musikliska miljöer – utan att göra avkall på sin personlighet.

Motiveringen till hans Jazzkatt var:

"Han finns där överallt - eftertraktad både som pianist som talar i egen sak och som ackompanjatör och medmusikant. Så har det varit sedan mitten av 90-talet. Hans trio är en av årets bästa. 2008-2009 blev ett slags andra genombrott både med solopianoprojekt och nya skivan "Heat". Han har en briljant teknik en rytmisk känsla utöver det vanliga".

Producent och presentatör: Ulf Rådelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista