1 av 12
Ulf Rådelius
2 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
3 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
4 av 12
Jacob Karlzon & Mads Vinding. Foto: Karin Olsson-Bendix/SR
5 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
6 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
7 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
8 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
9 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
10 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
11 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR
12 av 12
Karin Olsson-Bendix/SR

Jacob Karlzon och Mads Vinding i Studio 7, Malmö

I serien Studio 7 hör VI en konsert med pianisten Jacob Karlzon och basisten Mads Vinding som har spelat tillsammans i duoformatet under ett par år nu. Repertoaren är hämtad ur The American Songbook och låtarna fungerar som spprångbräda till ett virtuost och fritt musicerande. Tillsammans skapar dom ett eget musikaliskt landskap som dom uppebarligen trivs väldigt bra i.

I kvällens konsert hör vi musik av kompositörer som Jerome Kern, Dave Brubeck och Harold Arlen samt musik av Wayne Shorter och Miles Davis.

Som ett intermezzo i programmet fick jazzradions Ulf Rådelius en pratstund med Jacob som bland annat berättar om samarbetet med Mads Vinding.

Jacob Karlzon är född 1970 i Jönköping och redan jazzveteran. Skivdebut 1992 och sedan dess har han hunnit spela in fem album i eget namn och medverkat på minst ett 40-tal skivor genom åren.

Jacob har en spelstil som präglas av en briljant teknik, stor rytmisk och harmonisk komplexitet och en fulländad formkänsla. Utmärkelserna och priserna har haglat genom åren. Tillsammans med Malmögruppen Blue Pages utsågs han till 1997 års Jazz i Sverige och blev samma år utnämnd av Sveriges Radio P2 till årets nykomling i deras årliga jazzkritikeromröstning (numera Jazzkatten). 2010 blev han utsedd till årets musiker i samma omröstning och fick utmärkelsen Django d’Or i kategorien "Contemporary Star Of Jazz". Nu i vår är Jacob aktuell med en ny CD med sin trio samt en CD med sångerskan Hanne Boel.

Mads Vinding är född i 1948 i Köpenhamn. Han är dansk basist i världsklass som har medverkat på över 600 skivor. I mitten av 60-talen startade han sin professionella karriär som 16-årig husbasist på den legendariska jazzklubben Montmartre i Köpenhamn. Där fick han tillfälle att spela med de flesta av jazzens storheter. Genom sin karriär har han "spelat med alla" och är fortfarande flitigt anlitad på jazzscener runt om i världen. Även Mads har fått priser och utmärkelser som t.ex. Ben Webster Priset 1982. Han vann tidningen Jazz Special's läsaromröstning 1997 och 2000 och fick dessutom 3 danska Grammys för bästa CD i både jazz och folk kategorierna. Mads vann Django D'or priset som "Master of Jazz" 2007 samt mottog Danska Musikerförbundets Hederspris 2008.

Inspelat Live inför publik i Studio 7, Radiohuset i Malmö den 23/11-2010

Musiker: Jacob Karlzon, piano och Mads Vinding, kontrabas

Musiktekniker: Hans Larsson, musikproducent och presentatör: Ulf Rådelius

Detta är det sista P2 Live jazz producerat och presenterat av Ulf Rådelius, som fått nya uppdrag. Ny producent och presentatör i Malmö är .

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".