1 av 4
Martin Sjöstedt. Foto: Kjell Oscarsson
2 av 4
Martin Sjöstedt. Foto: Caspar Hedberg
3 av 4
Martin Sjöstedt. Foto: Casper Hedberg
4 av 4
Kjell Oscarsson

Martin Sjöstedt Whereabouts

En av landets mer anlitade jazzmusiker är Martin Sjöstedt och som basist har han sedan länge varit etablerad. Så etablerad att hans minst lika drivna pianospel inte riktigt fått utrymme.

Om även hans sextett med framgång hördes under förra Luleå-upplagan av Swedish Jazz Celebration 2007, då han klev ut ur basfodralet och presenterade sig som pianist för en större publik. Förra året kom kritikerhyllade CD:n Whereabouts, tillägnad bortgångne pianisten Gösta Rundqvist. I Martin Sjöstedts Whereabouts får vi möta Axel Schlosser, ofta anlitad lead-trumpetare i flera tyska storband och som spelat med musiker som Albert Mangelsdorff, Jim McNeely, Randy Brecker,  Michael Gibbs, Bill Frisell, Carla Bley och Django Bates. Vid sin sida har han en av landets hårdast arbetande jazzmusiker; dynamiske tenoristen Karl-Martin Almqvist. En svensk basist som sedan många år bor och arbetar i jazzmetropolen Köpenhamn och där blivit flitigt engagerad är Daniel Franck. Tillsammans med den ständigt överraskande trumslagaren Daniel Fredriksson utgör de inte bara här en sjudande grytbas utan är sedan en tid inspiratörer och mentorer till framtidens jazzmusiker, som lärare vid jazzlinjen på Skurups Folkhögskola. Martin Sjöstedts egna kompositioner och arrangemang är dominerande i den här konserten som spelades in den 10 mars inför en hängiven publik i Studion, Umeå Folkets hus.

Martin Sjöstedt Whereabouts

Axel Schlosser, trumpet, Karl-Martin Almqvist, tenorsax, Daniel Fredriksson, trummor, Daniel Franck, kontrabas och Martin Sjöstedt, piano 

Producent & presentatör Kjell Oscarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".