1 av 4
Dee Dee Bridgewater i Luleå. SR bild
2 av 4
Johan Berke. Foto: Svensk Musik
3 av 4
Norrbotten Big Band i Luleå, SR-bild
4 av 4
Presentation: LIna Langendorf

Dee Dee Bridgewater med Norrbotten Big Band samt Johan Berke Upstairs Five från Swedish Jazz Celebration i Luleå 2011

När Dee Dee Bridgewater kom till Sverige i vintras så var det för att framföra sin personliga hyllning till Billie Holliday tillsammans med Norrbotten Big Band under ledning av saxofonisten Håkan Broström (Broström är ju för övrigt mycket passande efternamn i sammanhanget vilket också Håkan Broström poängterade för Dee Dee Bridgewater när de möttes och han översatte sitt efternamn till engelska).

Det här var första gången som Norrbotten Big Band och Dee Dee Bridgewater samarbetade men långt ifrån första gången som Dee Dee Bridgewater befinner sig i ett storbandssammanhang. 1970 gjorde hon sin New York debut som sångerska i Thad Jones och Mel Lewis orkester och därifrån fortsatte hennes karriär spikrakt uppåt med samarbeten på konserter och skivor med artister som Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon och Roland Kirk m fl. Hon har även gjort ett flertal hyllade tolkningar av roller i olika musikaler på Broadway vilket i början på hennes karriär gav henne möjligheten att turnera runt hela världen och bland dessa roller märks bland annat huvudrollen i musikalen Lady Day som är baserad på Billiy Holidays självbiografi Lady sings the blues. Förra året släppte den nu 60-åriga sångerskan albumet To Billie With Love from Dee Dee. En hyllningsplatta till Billie Holiday och i februari i år belönades Dee Dee Bridgewater med en grammis för den här skivan. Trots att hon nu har varit en verksam musiker i över 40 år så var det första gången någonsin som Dee Dee Bridgewater var i Luleå vilket verkar ha gjort ett starkt intryck på henne. Det frusna Bottenhavet, mörkret, de plogade skridskobanorna och alla människor som promenerade ute på isen… Stora Salen var fylld till bredden och det var nog ingen som kunde motstå charmen och värmen som Dee Dee Bridgewater förmedlade från scenen, uppbackad av ett Norrbotten Big Band i högform.

Som avslutning på kvällen får vi höra gitarristen och kompositören Johan Berke med sitt band Upstairs Five i ett uruppförande av en svit som går under namnet Nordic Scenes In Chromatic Blue. Johan Berke Upstairs Five startades 2003 och sättningen har varierat med åren även om en kvintett med två saxar för det mesta har varit utgångspunkten. Inslag av elektronik och utökad instrumentation för att skapa annorlunda arrangemang och ljudlandskap har funnits med från början. Gruppen har gjort fyra cd och den senaste, SCOPE, som kom 2009, innehåller musik av Johan Berke & Fredrik Nordström för kvintett utökad med en brasskvintett. För spelningen på festivalen är gruppen en sextett och vi hör Örjan Hultén och Charlie Malmberg på saxofoner, Håkan Goodhe på gitarr, Johan Berke på gitarr och elektronik, Filip Augustsson på bas och Fredrik Rundqvist på trummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".